Γαλλία: Νέα αισιοδοξία στην Ευρώπη

Την ατμόσφαιρα ευφορίας, που κυριάρχησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, καταγράφουν σήμερα, γαλλικός Τύπος και μίντια.

«Οι Ευρωπαίοι μένουν ενωμένοι λόγω της συμφωνίας για την Ελλάδα και την τραπεζική ένωση» τιτλοφορεί η οικονομική Λεζ Εκό. Για «Ένα καινούργιο βήμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα», κάνει λόγο η Λα Κρουά, «Ευρώπη: η Μέρκελ

ρυθμίζει το ρολόι στην ώρα της» αναφέρει η Φιγκαρό, ενώ στην ιστοσελίδα του, το διεθνές γαλλικό ραδιόφωνο RFI, γράφει: «Αισιοδοξία στην τελευταία Ευρωπαϊκή Σύνοδο του έτους».

«H συμφωνία για την Ελλάδα και η συμφωνία για την τραπεζική ένωση προκάλεσε ευφορία στους Ευρωπαίους, ακόμα και στους πιο σκεπτικιστές, όπως στον Βρετανό Ντέιβιντ Κάμερον, ή στον Φιλανδό Γιούρκι Κατάινεν» υπογραμμίζει η Λεζ Εκό.

Ειδική αναφορά γίνεται και στην αισιόδοξη δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ: «Συμφωνήσαμε να διορθώσουμε όλα αυτά που προκάλεσαν την κρίση στην ευρωζώνη, τη βοήθεια στις χώρες σε δυσκολία, την αποκατάσταση της τάξης στις τράπεζες, τους προϋπολογισμούς που πρέπει να ψηφίσουμε στις χώρες μας και τις μεθόδους παρέμβασης της ΕΚΤ».

Στη σχετική ανταπόκριση γύρω από τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του δείπνου, η Λεζ Εκό επισημαίνει:

Στο δείπνο, οι 27 επιβεβαίωσαν, ότι συμφωνούν στην υιοθέτηση των κανόνων για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Αλληλεγγύης στο πρώτο τρίμηνο του 2013, την εναρμόνιση των κανόνων για τη χρεοκοπία των τραπεζών και την εγγύηση των καταθέσεων. Επίσης, το δείπνο αφιερώθηκε στην ανταλλαγή γενικότερων απόψεων επί της νομισματικής ένωσης στη βάση της πρότασης του Χέρμαν Βαν Ρομπάι, «πάντα υπό την παρουσία των δύο αντίθετων πόλων, από τη μία της οπαδού της λιτότητας Άγκελα Μέρκελ και από την άλλη του παρεμβατικού Φρανσουά Ολάντ».

Πέρα από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η κ. Μέρκελ, επιθυμεί να δεσμευθούν οι χώρες της ευρωζώνης, ότι θα εφαρμόσουν δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο κ. Ολάντ συμμαχεί με τον Μάριο Μόντι, προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος, ώστε να εξαιρούνται από το έλλειμμα οι δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις, όπως υποστηρίζεται στο άρθρο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα