"Φόβισε" την Wall Street η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου

Απώλειες διαδέχτηκαν το χθεσινό ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση χαμηλών όγκων και με έντονες εναλλαγές προσήμων, με τον Dow Jones να τερματίζει την τριήμερη άνοδο μετά τα στοιχεία για μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου που βύθισε την τιμή του εμπορεύματος.

Οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν στις μετοχές του ενεργειακού και βιομηχανικού κλάδου.

Νωρίτερα, τα εταιρικά αποτελέσματα - όπου και είχαν εστιάσει την προσοχή τους οι επενδυτές - χάρισαν πρόσκαιρα

ενδοσυνεδριακά κέρδη. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη, ανέφεραν ορισμένοι traders υποστηρίζοντας πως η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου ήταν μια καλή αφορμή κατοχύρωσης κερδών μετά την τριήμερη ανοδική πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 153,490 μονάδες (0,92%) κλείνοντας στις 16461,32 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 36,63 μονάδων (0,83%) και έκλεισε στις 4382,85 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 14,17 μονάδων (0,73%) κλείνοντας στις 1927,11 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 6 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η The Travelers Companies κλείνοντας στα 95,58 δολάρια με άνοδο 1,34 δολαρίων ή σε ποσοστό 1,42%. Ακολούθησαν η Johnson and Johnson με κέρδη 0,86% και κλείσιμο στα 101,22 και η Merck, η οποία έκλεισε στα 55,51 δολάρια με άνοδο 0,69%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Boeing (-4,46%), η American Express (-1,96%) και η Goldman Sachs (-1,86%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,97 δολάρια ή 2,4% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 80,52 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 28 Ιουνίου του 2012.

Στο μέτωπο της οικονομίας, μικρή άνοδο κατέγραψαν το Σεπτέμβριο οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ σε ένα νέο σημάδι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν συγκρατημένες εν μέσω των ανησυχιών για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε μικρή άνοδο 0,1% το Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Σε ετήσια βάση οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 1,7%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Boeing ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη γ’ τριμήνου ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το έτος. Ειδικότερα, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,36 δισ. δολάρια ή 1,86 δολάρια ανά μετοχή έναντι των 1,16 δισ. δολαρίων ή 1,51 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 23,78 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reutersα ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή στα 1,97 δολάρια και έσοδα 23,02 δισ. δολαρίων.

Υψηλότερα κατά 7% διαμορφώθηκαν τα κέρδη γ΄ τριμήνου της General Dynamics Corp καθώς η εταιρεία αμυντικών δραστηριοτήτων ανακοίνωσε ισχυρή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στις μονάδες θαλάσσιων και αεροναυπηγικής. Συνολικά, η General Dynamics ανακοίνωσε κέρδη 696 εκατ. δολαρίων ή 2,06 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι των 651 εκατ. δολαρίων ή 1,84 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα αυξήθηκαν 0,2% στα 7,58 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters ανέμεναν τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφωθούν στα 1,91 δολάρια και τα έσοδα στα 7,58 δισ. δολάρια.

Πτώση κερδών και πωλήσεων ανακοίνωσε η Xerox Corp. για το τελευταίο τρίμηνο. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 266 εκατ. δολ. από 286 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα έσοδα υποχώρησαν στα 5,12 δισ. δολ. από 5,24 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές περίμεναν οι πωλήσεις να φτάσουν τα 5,19 δισ. δολ.

Πτώση 5% κατέγραψε η Northrop Grumman στα κέρδη γ΄ τριμήνου, καθώς η εταιρεία αμυντικών δραστηριοτήτων εργάζεται για να μειώσει τα συνταξιοδοτικά της κόστη. Τα καθαρά κέρδη στο γ΄ τρίμηνο υποχώρησαν στα 473 εκατ. δολάρια από τα 497 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα αυξήθηκαν 2% στα 5,98 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters, ανέμεναν κέρδη 2,14 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 5,98 δισ. δολαρίων.

Η GlaxoSmithKline PLC ανακοίνωσε κέρδη γ΄ τριμήνου που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών καθώς και ένα νέο πρόγραμμα 1 δισ. στερλίνων εξοικονόμησης κόστους και διοικητής δομής. Οι πωλήσεις της Glaxo υποχώρησαν 10% στις 5,65 δισ. στερλίνες στο γ΄ τρίμηνο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 5,75 δισ. στερλίνες. Τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους στη διάρκεια του τριμήνου, υποχώρησαν στις 401 εκατ. στερλίνες από τις 969 εκατ. στερλίνες στο αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους ενός εμβολίου κατά του ιού Έμπολα τον Ιανουάριο και ότι μπορεί να έχει διαθέσιμες 250.000 δόσεις τον Μάιο, εάν οι υγειονομικές αρχές το κρίνουν ασφαλές και υποσχόμενο αρκετά ώστε να αρχίσει η ευρεία διανομή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα