Φουρτούνες «λιστών» και ευθύνες πολιτικών

Σκιές στο πολιτικό σύστημα, σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα, ρίχνει η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» και προκαλεί πολιτικές εξελίξεις. Πρώτη απώλεια καταγράφηκε στο ΠΑΣΟΚ, με τον Γ. Ραγκούση να αποχωρεί του από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την περιβόητη λίστα, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος δέχτηκε τα πυρα από βουλευτές

της ΔΗΜΑΡ και τηςαντιπολίτευσης.  Έγγραφη απάντηση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, Στ. Στασινόπουλου, με την οποία ενημερώνει ότι ουδεμία λίστα στην οποία να αναγράφεται το όνομα του Π. Καμμένου τηρείται στην εν λόγω υπηρεσία, επικαλέστηκε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ενόχληση προκάλεσαν στο ΠΑΣΟΚ σχόλια που ακούστηκαν σχετικά με την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ», κάνοντας λόγο για «υποκριτικές αντιδράσεις». Νόμιμη θεωρείται σύμφωνα με δικαστικές πηγές η χρησιμοποίηση της λίστας.


Ο κ. Καμμένος, με μια αιχμηρή παρέμβαση, κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι πήρε στο σπίτι του τη λίστα με τα 1.990 ονόματα εκείνων που έβγαλαν χρήματα στην Ελβετία, αντί να την καταθέσει για έλεγχο, όπως έγινε σε άλλες χώρες και, όταν αποκαλύφθηκε ότι την έχει, την πήγε στον πρωθυπουργό σαν το παιδάκι που έκλεψε τη μαρμελάδα. Αναρωτήθηκε, επίσης, πώς και ο τέως διοικητής του ΣΔΟΕ, ενώ είχε στα χέρια του το υλικό, κατ΄εντολή του κ. Βενιζέλου το απέκρυψε.

«Όσοι ευθύνονται, να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν», ανέφερε, για τις άδηλες καταθέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, προσθέτοντας, όμως, ότι «αυτό είναι άλλο και άλλο είναι η ανάγκη για επισταμένη έρευνα, ώστε οι ένοχοι να μην απαλλάσσονται, ελλείψει επαρκούς προανακριτικού υλικού ή να θίγονται υπολήψεις». «Το τεκμήριο της αθωότητας είναι κατάκτηση της Δημοκρατίας και του νομικού πολιτισμού», υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισημαίνοντας ότι, αν και τα στοιχεία προήλθαν από την κ. Λαγκάρντ, η Ελλάδα βρήκε λόγους να μην ψηλαφίσει αυτή την πραγματικότητα των ονομάτων που περιλαμβάνονταν στη λίστα.

Ενόχληση προκάλεσαν στο ΠΑΣΟΚ σχόλια που ακούστηκαν σχετικά με την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» και τα ερωτήματα που διατυπώνονται σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης από τον πρόεδρο του Κινήματος Ευάγγελο Βενιζέλο. Πηγές της Ιπποκράτους χαρακτήριζαν «κραυγαλέα υποκριτικές» τις αντιδράσεις που υπήρξαν.

Πρωτίστως, εκτιμά η Ιπποκράτους, η ενόχληση αφορά στο κλίμα που έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί, με βάση τον ισχυρισμό ότι το υλικό χάθηκε. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ισχυρισμός αυτός προβλήθηκε από κάποιους που ενοχλήθηκαν, διότι τελικά αυτή η θεωρία δεν επικράτησε λόγω των χειρισμών του κ. Βενιζέλου

Keywords
Τυχαία Θέματα