Φόρος τιμής στα θύματα του Mavi Marmara

Ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια, απέτισε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μπροστά από το πλοίο Mavi Marmara φόρο τιμής στα θύματα της ισραηλινής επιδρομής τον Μάιο του 2010 εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

"Οι

μάρτυρές σας είναι μάρτυρές μας, το αίμα σας είναι αίμα μας, οι πληγές σας είναι πληγές μας", δήλωσε ο Χανίγια ενώπιον μελών και φίλων της ισλαμιστικής οργάνωσης αρωγής IHH, στην οποία ανήκει το πλοίο.

Ο Χανίγια, που πραγματοποιεί την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό --στην Αίγυπτο, το Σουδάν, το Κατάρ, την Τυνησία και το Μπαχρέιν-- μετά την ανάληψη της εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς το 2007 και τον ισραηλινό αποκλεισμό που ακολούθησε, ευχαρίστησε την Τουρκία και κυρίως τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε χθες, για την υποστήριξή τους προς τους Παλαιστίνιους.

"Στη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Ερντογάν κατάλαβα ότι ο τουρκικός λαός έχει μία θέση στην καρδιά του για το παλαιστινιακό ζήτημα", πρόσθεσε ο Χανίγια.

Χθες Κυριακή, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν είχε διαβεβαιώσει τον ηγέτη της Χαμάς για την υποστήριξή του, ενώ χαιρέτισε και τη συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και Φάταχ.

Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή αν η Χαμάς, την οποία πολλές δυτικές χώρες και το Ισραήλ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση, εξαιρεθεί από την ειρηνευτική διαδικασία.

"Η Τουρκία συνομιλεί με όλες τις πλευρές στην Παλαιστίνη. Η πόρτα της Τουρκίας είναι ανοιχτή σε όλους όσοι προέρχονται από την Παλαιστίνη. Υποστηρίζουμε την ειρήνη στο εσωτερικό της Παλαιστίνης", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας τούρκος διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η περιοδεία του Χανίγια στη Μέση Ανατολή θεωρείται από τους αναλυτές ως μία απόπειρα εξεύρεσης υποστηρικτών, καθώς αύριο Τρίτη ένας παλαιστίνιος και ένας ισραηλινός διαπραγματευτής θα συναντηθούν στην Ιορδανία για πρώτη φορά μετά το πάγωμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο του 2010.

Η Χαμάς και η Φάταχ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς κατέληξαν στις 27 Απριλίου 2011 στο Κάιρο σε μία συμφωνία συμφιλίωσης, η οποία επικυρώθηκε στις 3 Μαΐου από το σύνολο των παλαιστινιακών κινημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα