Φλόγα- σύμβολο στον Πύργο του Τριγωνίου

Το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο, ετοιμάζεται να «ανταγωνιστεί», μέσα στο 2012, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, ο Πύργος του Τριγωνίου, ένα από τα ισχυρότερα οχυρά που έφτιαξαν οι Οθωμανοί, προκειμένου να ενισχύσουν κρίσιμα σημεία της βυζαντινής οχύρωσης.

Την 1η Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης

θα «ανάψει» στον Πύργο Τριγωνίου, στην περιοχή της Άνω Πόλης, μια μεγάλη φωτιά που θα καίει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, συμβολίζοντας έτσι μια ελεύθερη πόλη και στέλνοντας το μήνυμα πως η Θεσσαλονίκη κάνει βήματα προς τα εμπρός.

«Η επιλογή του δήμου για το συγκεκριμένο μνημείο είναι πολύ πετυχημένη, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης του πύργου. Θα καίει μια φλόγα ισχυρής έντασης, που θα σημαίνει ότι θα υπάρχει ελπίδα και πνοή στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιτέκτονας και προϊστάμενος του τμήματος αρχαιολογικών έργων της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βασίλης Κονιόρδος.

Ο Πύργος Τριγωνίου, μαζί με τον Λευκό Πύργο, το Φρούριο του Βαρδαρίου και το Φρούριο του Επταπυργίου αποτελούσαν ένα συνολικό οχυρωματικό έργο, από τα ισχυρότερα στην τουρκοκρατία. Στοιχεία για τον χρόνο κατασκευής του πύργου δεν υπάρχουν, πρόκειται όμως για σπουδαίο έργο, το οποίο ανέγειρε ο οθωμανικός στρατός μετά την κατάληψη του 1430, πιθανότατα το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα.

Στις ιστορικές πηγές τον συναντάμε ως Τζιντζιρλή - Κουλέ (Πύργος της Αλυσίδας) ή Κουσακλή - Κουλέ (Ζωσμένος Πύργος). Η σημερινή ονομασία του πύργου προέκυψε από το χρονικό του ιστορικού της αλώσεως της Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Αναγνώστου, στο οποίο κάνει λόγο για τη σκάλα που ακούμπησαν οι εχθροί στο Τριγώνιο κι έτσι εισέβαλαν στην πόλη. Όπως αναφέρεται, οι Οθωμανοί εισέβαλαν στη Θεσσαλονίκη από το Τριγώνιο και συγκεκριμένα από έναν αφύλακτο πύργο.

Οι λιγοστές πληροφορίες που υπάρχουν για την περιοχή Τριγωνίου για τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα προέρχονται κυρίως από αναμνηστικές καρτ - ποστάλ της Θεσσαλονίκης, που αποτυπώνουν τον Πύργο Τριγωνίου και τον αδόμητο περιβάλλοντα χώρο. Τα πρώτα χαμηλά σπίτια εμφανίζονται ιδιαίτερα μετά το κύμα προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, το 1922.

Από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 έως και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πύργος χρησιμοποιήθηκε ευκαιριακά από τον ελληνικό στρατό. Στη συνέχεια, επί δεκαετίες, έμεινε δίχως χρήση. Η μόνη εξαίρεση ήταν η επετειακή χρήση του στις εθνικές γιορτές, χρησιμοποιώντας τον για τους εορταστικούς κανονιοβολισμούς. Οι σεισμοί φόρτωσαν το μνημείο με νέα προβλήματα, μαζί με εκείνα του χρόνου.

«Ο Πύργος Τριγωνίου είναι ένα σημείο κομβικό για την πόλη. Οι παλιοί Θεσσαλονικείς θυμούνται πως υπήρχαν κανόνια και με άσφαιρα οι αρχές πραγματοποιούσαν κανονιοβολισμούς κατά τη διάρκεια εορτών», πρόσθεσε ο κ.Κονιόρδος.

Ο Πύργος αποτελεί ένα κατά προσέγγιση κυλινδρικό σώμα, με διάμετρο που ελαττώνεται όσο αυξάνει το ύψος του. Πρόκειται για μια οχυρωματική κατασκευή, δι
Keywords
Τυχαία Θέματα