Fitch: Υποβάθμιση της Γαλλίας σε AA από AA+

Η Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα (IDR) σε ΄AA΄ από ΄AA+΄, με το outlook να είναι πλέον σταθερό.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος είχε θέσει τη γαλλική οικονομία στις 14 Οκτωβρίου του 2014 σε καθεστώς επιτήρησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (RWN).

Την ίδια στιγμή η Fitch επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο ΄F1+΄ και το Country Ceiling στο ΄AAA΄.

Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετες περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 3,6 δισ. ευρώ (0,17% του ΑΕΠ) για το 2015, οι οποίες αναμένεται να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,1% του ΑΕΠ από την προηγούμενη εκτίμηση του 4,3%. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι από μόνο του αυτό δεν αρκεί για να αλλάξει τις προβλέψεις όσον αφορά τη δυναμική του χρέους.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει αναβάλει τη δέσμευση να πετύχει το όριο του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά δύο χρόνια, από το 2015 στο 2017.

Για το χρέος η Fitch αναφέρει ότι η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει αύξηση πάνω από το 98% του ΑΕΠ μέχρι το 2016 για να μειωθεί το επόμενο έτος στο 93,7%. Ο οίκος αναφέρει ωστόσο ότι με βάση τις δικές του εκτιμήσεις το χρέος αναμένεται να κορυφωθεί κοντά στο 100% του ΑΕΠ για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 94,9% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Κάνει επίσης λόγο για μια περίοδο αδύναμων οικονομικών επιδόσεων, κάτι που ενισχύσει την αβεβαιότητα. Η γαλλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί λιγότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης φέτος για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, σημειώνει.

Αναφέρει τέλος ότι η γαλλική κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο ο αντίκτυπος είναι ακόμα αβέβαιος, ενώ εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί ενδεχομένως να μην επαρκούν για να αντιστρέψουν τις αρνητικές τάσεις στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Keywords