Φιγιόν: Δημοψήφισμα για τον «χρυσό κανόνα»

Η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για το αν θα εγγράψει τον κανόνα του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού στο Σύνταγμα και να αποφύγει μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία που είναι βέβαιο ότι θα απορρίψει το μέτρο, φέρεται ότι δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Ο

πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί άρχισε να πιέζει για τον "χρυσό κανόνα"--που αναγκάζει τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν ένα ισορροπημένο προϋπολογισμό--το περασμένο καλοκαίρι καθώς η Γαλλία δέχθηκε πιέσεις για να αποδείξει ότι έχει δεσμευτεί για να εξισορροπήσει τα "βιβλία" της.

Το μέτρο έχει εγκριθεί και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου αλλά εξακολουθεί να αναμένει την υιοθέτηση του σε μια ειδική κοινή συνεδρίαση που απαιτείται για να αλλάξει το Σύνταγμα.

Χωρίς την υποστήριξη από τους σοσιαλιστές, οι οποίοι έχουν υποσχεθεί να το καταψηφίσουν, η κυβέρνηση δεν διαθέτει την ειδική κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για μια τροποποίηση του συντάγματος.

"Ανεξάρτητα από τη γνώμη σας, θα πρέπει να προσφύγουμε σε δημοψήφισμα", φέρεται ότι δήλωσε ο Φιγιόν στο συντηρητικό κυβερνών κόμμα UMP κατά τη διάρκεια συνεδρίασης την Τρίτη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

"Η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, καθώς και η αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κάνουν τη χρήση του δημοψηφίσματος απαραίτητη, π.χ. για τον χρυσό κανόνα", σημείωσε.

Ωστόσο, με τις προεδρικές εκλογές να απέχουν λιγότερο από 80 ημέρες όλα τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον χρυσό κανόνα θα πρέπει να περιμένουν για μετά την ψηφοφορία.

Μετά τη Γερμανία, όπου εντάχθηκε το "φρένο χρέους" στο Σύνταγμα το 2009, η γαλλική εκδοχή θα αναγκάζει κάθε κυβέρνηση να συντάσσει προϋπολογισμούς που θα επανέρχονται σε πλήρη ισορροπία στο τέλος ενός τριετούς κύκλου. Το Συνταγματικό Συμβούλιο θα έχει την εξουσία να ασκεί βέτο σε κάθε προϋπολογισμό που δεν θα σέβεται το πλαίσιο αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα