Φέρτε τα σκάφη σας στην Ελλάδα

Αύξηση θέσεων εργασίας και αύξηση εσόδων για την εθνική οικονομία υπόσχεται το νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισμό που μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων και τροποποιήσεων, πήρε την άγουσα για τη Βουλή και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή.

Στόχος του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» που αναμορφώνει πλήρως το θεσμικό πλαίσιο γύρω από τον θαλάσσιο τουρισμό, είναι το άνοιγμα της αγοράς με την προσέλκυση τουριστικών σκαφών στην
Ελλάδα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε για το νομοσχέδιο στον Αθήνα 9,84 και τη Δέσποινα Μπαρδάκου:

Καταρχάς αυτό που όλοι αισθανόμαστε είναι ότι η χώρα μας με αυτή την ομορφιά της ακτογραμμής της, με αυτή την Πολυνησία της με αυτό το φυσικό περιβάλλον θα έπρεπε να είναι ο παράδεισος του παγκόσμιου yachting. Μέχρι σήμερα είχαμε όμως υιοθετήσει μία αντίληψη που έδιωχνε σκάφη αναψυχής αντί να φέρνει στα ελληνικά λιμάνια στα ελληνικά νησιά και βέβαια στην ελληνική σημαία. Αυτή την αλλαγή νοοτροπίας σήμερα προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε με τις ρυθμίσεις που προτείνουμε να ψηφίσει η βουλή. Είναι ένα σύγχρονο εκατό τοις εκατό νομοσχέδιο που απλοποιεί πάρα πολύ τις διαδικασίες, καταργεί πάρα πολλές διαδικασίες αστυνομικού τύπου και χαρακτήρα και ουσιαστικά κάνει την ελληνική σημαία ελκυστική για τον οποιοδήποτε ξένο που θα ήθελε να έχει ένα σκάφος στη Μεσόγειο.

Τι αλλαγές φέρνει αυτό το νομοσχέδιο;

Καταρχάς καταργούμε διατυπώσεις όπως κατάπλου, απόπλου και οποιαδήποτε γραφειοκρατία τα συνόδευε. Δεύτερον γίνεται πολύ εύκολο να νοικιάσεις ένα σκάφος αναψυχής. Αν είσαι ο ιδιοκτήτης μπορείς απλά να νοικιάζεις το σκάφος σου ανεξαρτήτως αν είναι επαγγελματικό η μη επαγγελματικό. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε πάρα πολλά σκάφη που βρίσκονται στη χώρα να ενοικιαστούν σε ξένους επισκέπτες χωρίς καμία γραφειοκρατική διατύπωση και χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καθεστώς αδειοδότησης. Και βέβαια αυτό το οποίο τελικά κάνουμε είναι να δίνουμε τη δυνατότητα να διατηρεί το επαγγελματικό σκάφος αναψυχής όλα τα φορολογικά προνόμια που είχε από την προηγούμενη περίοδο για να αναπτυχθεί αυτός ο κλάδος ο επαγγελματικός του yachting.

Ποιος είναι ο στόχος του νομοσχεδίου;

Έχει στόχο να φέρει πολύ περισσότερα σκάφη στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης και γενικότερα ο τζίρος. Η δική μας φιλοσοφία είναι όσο το σκάφος αναψυχής κινείται τόσα περισσότερα οφέλη φέρνει στην εθνική και στις τοπικές οικονομίες τις οποίες προσεγγίζει. Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Να διευκολύνουμε την κίνησή του. Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτό το νομοσχέδιο ξεκίνησε να συζητιέται το 2009. Επτά διαφορετικοί υπουργοί ασχολήθηκαν με αυτό και τέσσερα διαφορετικά σχέδια είχαν παρουσιαστεί. Αυτό είναι το μοναδικό σχέδιο το οποίο πραγματικά ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Δεν είναι διορθωτικό σε σχέση με το ισχύον περιβάλλον αλλά το ανατρέπει το ισχύον περιβάλλον και φτιάχνει ένα καινούργιο σύγχρονο. Να επισημάνουμε επίσης ότι από τη στιγμή που ανακοίνωσα την πρόθεσή μου και τις κατευθύνσεις που σκόπευα να το οδηγήσω από πέρυσι τον Αύγουστο - γιατί οφείλω να τονίσω ότι πέρασε από μια πολύμηνη επεξεργασία από όλα τα συναρμόδια υπουργεία και ιδιαίτερα από το υπουργείο Οικονομικών- άλλες χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει ειδικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για να έρθουν κοντά στο ανταγωνιστικό πλαίσιο που διαμορφώνει σήμερα η Ελλάδα. Το σύνθημα είναι «φέρτε τα σκάφη σας στην Ελλάδα και βάλτε τα στην ελληνική σημαία». Είναι πολύ πιο απλό το καθεστώς. Είναι πολύ πιο φθηνό και θα μπορούν να το αξιοποιήσουν όλοι οι ξένοι γιατί βασικά πλέον μιλάμε και απευθυνόμαστε στο ξένο «ακροατήριο» διότι οι δυνατότητες που υπήρχαν στη μεσαία τάξη της Ελλάδας για να έχει ένα σκάφος αναψυχής σήμερα έχουν περιοριστεί δραματικά. Να μπορέσουμε τουλάχιστον να φέρουμε ξένους ιδιοκτήτες να γεμίσουν τις θέσεις στις μαρίνες να δημιουργήσουν τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί ένα σκάφος αναψυχής. Συζητάμε για έναν κλάδο που μπορεί να φέρει πολλά περισσότερα έσοδα από ότι σήμερα φέρνει στην ελληνική οικονομία. Να τονίσω επίσης ότι δίνουμε έναν αέρα σε έναν μεγάλο ανταγωνιστή στο Αιγαίο και αυτός είναι η Τουρκία η οποία δεν υπόκειται στους περιορισμούς της Ε.Ε και εκεί ισχύει σήμερα ένα φορολογικό πλαίσιο ελεύθερο - ασυλίας και στα καύσιμα και στην αγορά του σκάφους αναψυχής. Γι΄ αυτό έχει καταφέρει και έχει αναπτύξει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο από μαρίνες και φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες σκάφη αναψυχής. Στη χώρα μας όταν ξεκίνησε η κρίση φιλοξενούσαμε κοντά στις 25 χιλιάδες σκάφη αναψυχής σήμερα έχουμε πέσει περίπου στις 17.000 με όλη αυτή την φοροεπιδρομή που έπεσε πάνω στο σκάφος κάτω από τον τίτλο «Κυνηγάμε τους σκαφάτους» και σήμερα στόχος μας είναι να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που θα μας έφερνε στα 69 χιλιάδες σκάφη αναψυχής να φιλοξενούνται στην χώρα μας. Χθες όλοι οι φορείς που ασχολούνται με τα σκάφη πραγματικά μας έδιναν συγχαρητήρια για την παρουσίαση του νομοσχεδίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα