Έξι γιατροί νεκροί στη Σομαλία

Έξι γιατροί, τρεις Σύροι και τρεις Σομαλοί, σκοτώθηκαν σήμερα όταν δέχτηκαν πυρά σε αυτοκινητόδρομο στα περίχωρα τουΜογκαντίσου, ενώ ένας τέταρτος σύρος γιατρός τραυματίστηκε.

Οιγιατροί δέχτηκαν επίθεση την ώρα που μετέβαιναν στο νοσοκομείο της πόλης Αφγκόγιε, πρώην προπύργιο των σομαλών ισλαμιστών σεμπάμπ, 30 χλμ. βορειοδυτικά του Μογκαντίσου.

Τα πτώματα, διάτρητα από σφαίρες, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της σομαλικής πρωτεύουσας. Οι γιατροί του νοσοκομείου επιβεβαίωσαν ότι οι τρεις ξένοι μεταξύ των νεκρών είναι Σύροι.

Εκπρόσωπος

των σεμπάμπ αρνήθηκε την εμπλοκή των ισλαμιστών ανταρτών στην επίθεση αυτή.

ΗΔύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (Amisom) την οποία ενισχύουν οι σομαλικές κυβερνητικές δυνάμεις, εξεδίωξε τους σεμπάμπ από την Αφγκόγιε και ανέκτησε τον έλεγχό της τον Μάιο του 2012, εννέα μήνες αφότου η Amisom εξεδίωξε τους ισλαμιστές από το Μογκαντίσου, τον Αύγουστο του 2011.

Η περιοχή είναι γεμάτη από όπλα και πολλές ένοπλες οργανώσεις αναπτύσσουν δράση στο έδαφός της.

Μερικέςημέρες μετά την κατάληψη της Αφγκόγιε, ο τότε πρόεδρος Σαρίφ Σέιχ Άχμεντ είχε γλιτώσει από ενέδρα των σεμπάμπ κατά της αυτοκινητοπομπής του ακριβώς στον ίδιο δρόμο.

Στρατόπεδοτης Amisom στην Αφγκόγιε είχε επίσης αποτελέσει στόχο επίθεσης αυτοκτονίας τον Ιούνιο του 2012. Έκτοτε, στην περιοχή αυτή, οι σεμπάμπ έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις κατά της Amisom πάνω στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις πόλεις Μογκαντίσου και Αφγκόγιε.

Υπότην πίεση της Amisom, ενός αιθιοπικού εκστρατευτικού σώματος που εισήλθε στη Σομαλία το Νοέμβριο του 2011, των σομαλικών κυβερνητικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών συμμάχων τους, οι σεμπάμπ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εδώ και δύο χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των προπυργίων τουςστη νότια και κεντρική Σομαλία. Ωστόσο οι σομαλοί ισλαμιστές συνεχίζουννα ελέγχουν μεγάλες αγροτικές περιοχές και παραμένουν η σοβαρότερη απειλή για την ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα