Εξάμηνη παράταση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Άλλους έξι μήνες παραμονής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) εισηγείται ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Γκι μουν, στην καθιερωμένη έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Δύναμη βρίσκεται στο νησί από το 1964, μετά τις δικοινοτικές συγκρούσεις. Τότε, το Συμβούλιο Ασφαλείας -με συναίνεση της κυπριακής κυβέρνησης-, είχε εγκρίνει το ψήφισμα 186/1964 στις 4 Μαρτίου, αποφασίζοντας για πρώτη φορά τη δημιουργία της
ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία σήμερα είναι μία από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ σ' όλο τον κόσμο.

Στη νέα έκθεσή του, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών κινείται στα γνωστά πλαίσια των «ίσων αποστάσεων». Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι η έκθεση είναι «τεχνικού χαρακτήρα», καταγράφοντας την αποστολή και το έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέσα στους τελευταίους έξι μήνες.

Ο Μπαν Γκι μουν, αφού προτείνει ξανά την εξάμηνη ανανέωση της Δύναμης μέχρι τις 31 Ιουλίου 2013, τονίζει ότι θα παραδώσει στο ΣΑ χωριστή έκθεση για το Κυπριακό, μέσα στο Μάρτιο, δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές (17 Φεβρουαρίου και 24 Φεβρουαρίου σε περίπτωση δεύτερου γύρου εκλογών).

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικότερα ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ., Αλεξάντερ Ντάουνερ, μέσω της έκθεσης, θα επιδιώξει κατά κάποιον τρόπο «να δεσμεύσει» τον επόμενο πρόεδρο της Κύπρου στις συμφωνίες και στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί από το 2008 μέχρι σήμερα, ώστε τα συγκεκριμένα ζητήματα να μην ξανανοίξουν προς συζήτηση όταν θα επαναρχίσει ο διάλογος μετά τις προεδρικές εκλογές, αλλά και για να παραμείνει το Κυπριακό στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στην έκθεση, εκτός από την καταγραφή των γεγονότων των τελευταίων έξι μηνών για την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, γίνεται αναφορά και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), στις εντάσεις που δημιουργήθηκαν, χωρίς να γίνεται ρητή αναφορά στις τουρκικές απειλές, σημειώνοντας επίσης τα κίνητρα και τα οφέλη για μια πιθανή λύση, λόγω του φυσικού αερίου.

Μεταξύ άλλων, ο γ.γ. του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι «σε ευθυγράμμιση με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και το πιο πρόσφατο 2058, η Γραμματεία θα συνεχίσει την εμπλοκή και το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, σε σχέση με τη διευθέτηση. Ο σχεδιασμός θα συνεχίσει να καθοδηγείται από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και τις απόψεις των πλευρών πάνω στον πιθανό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών». Προσθέτει ότι «θα συνεχίσει να έχει τις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπό στενή επιθεώρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των πλευρών και θα επανέλθει στο ΣΑ με τις κατάλληλες εισηγήσεις, για περαιτέρω τροποποιήσεις στην εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στα επίπεδα της Δύναμης και στο νόημα των επιχειρήσεων, όσο το συντομότερο θα χρειαστεί».

Στη συνέχεια, διατυπώνει την άποψη ότι «οι αντίπαλες δυνάμεις πρόσφεραν συνεργασία στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και γενικά απείχαν από πράξεις οι οποίες θα διακινδύνευαν την επανέναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων», ενώ χαρακτηρίζει «ως ευπρόσδεκτες εξελίξεις το χαμηλό αριθμό στρατιωτικών παραβιάσεων, όπως και την ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων» και ότι «θα πρέπει οι αντίπαλες δυνάμεις να οικοδομήσουν σ' αυτή τη θετική τάση και να εμπλακούν με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Για τις εντάσεις γύρω από τις έρευνες της Κύπρου στη δική της ΑΟΖ, ο Μπαν καταγράφει τις θέσεις των δυο πλευρών, σημειώνοντας επίσης ότι «για μια ακόμη φορά, καλώ όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί αύξηση εντάσεων, οι οποίες πιθανόν να έχουν αρνητική επίπτωση στην κατάσταση της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης και της ουδέτερης ζώνης. Αντίθετα, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι κάθε καινούριος ανακαλυφθείς πλούτος, ο οποίος ανήκει σε όλους τους Κύπριους, θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες. Οι εξελίξεις αυτής της περιόδου βοήθησαν στην επιβεβαίωση της άποψής μου ότι η ανακάλυψη αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για όλα τα μέρη να βρουν μία διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

Όπως συνηθίζεται, η βρετανική αντιπροσωπεία αναμένεται να καταθέσει προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο θα υιοθετείται η συγκεκριμένη έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΑ, τα μέλη του θα συζητήσουν το θέμα σε συνεδρίαση του Σώματος στις 17 Ιανουαρίου, κατά την οποία θα υπάρξει ενημέρωση από την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ. Στη συνέχεια, σε άλλη συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί νέο ψήφισμα για την εξάμηνη ανανέωση παρουσίας της Δύναμης στο νησί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εξάμηνη, ΟΥΝΦΙΚΥΠ,examini, ounfikyp