Ευρώπη: Ελκυστική η αυτοαπασχόληση

Θετικά βλέπουν την αυτοαπασχόληση επτά στους δέκα Ευρωπαίους ενώ τέσσερις στους δέκα νέους έως 29 ετών μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους να ξεκινά τη δική του επιχείρηση.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία GfK Research Nuremberg για λογαριασμό της εταιρείας λιανικών πωλήσεων, Amway Ευρώπης από τον Αύγουστο έως το Σεπτέμβριο του 2011 σε δείγμα 13.606 ανδρών και γυναικών ηλικίας 14 ετών και άνω, σε δώδεκα Ευρωπαϊκές χώρες.

Σε
σύγκριση με τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα το 2010, το ενδιαφέρον για την αυτοαπασχόληση σε όλη την Ευρώπη παραμένει, παρά τα τρέχοντα προβλήματα πολλών ευρωπαϊκών χωρών και την οικονομική κρίση. Το επιχειρηματικό πνεύμα τυγχάνει ιδιαίτερης αποδοχής στις ηλικίες των 14-29 ετών. Το 80% των Ευρωπαίων έως 29 ετών βλέπει θετικά την αυτοαπασχόληση. Από αυτούς, ένας στους δύο εφήβους μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να ξεκινά μια δική του επιχείρηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ως τους πλέον ελκυστικούς λόγους για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση «την ανεξάρτητη εργασία - χωρίς εργοδότη» (46%) και «την αυτοπραγμάτωση και δυνατότητα υλοποίησης δικών μου ιδεών» (38%). Η «δυνατότητα δεύτερου εισοδήματος» (28%) βρίσκεται μόλις στη τρίτη θέση.

Η Ευρωπαϊκή Έκθεση Επιχειρηματικότητας 2011 υποδεικνύει επίσης ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους (24%) πιστεύει ότι «η καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικογένειας, ελεύθερου χρόνου και καριέρας» είναι ένας λόγος για να δημιουργήσει μια δική του επιχείρηση. Συνεπώς, η αυτοαπασχόληση και η οικογένεια δεν είναι καταστάσεις που αποκλείουν η μία την άλλη. Σε όλη την Ευρώπη, η αυτοαπασχόληση θεωρείται ως ένα εργασιακό μοντέλο «φιλικό» προς την οικογένεια. Το 42% των ερωτηθέντων με παιδιά απάντησαν ότι η αυτοαπασχόληση είναι μια πιθανή εναλλακτική λύση εργασίας.

Το 69% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η εκπαίδευση είναι σημαντική για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Περισσότερο καταρτισμένοι και εκπαιδευμένοι όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα θεωρούν ότι είναι οι Αυστριακοί (56%) και οι Ελβετοί (52%). Ανεξάρτητα από τα προγράμματα εκπαίδευσης που προσφέρονται, το 47% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με τις δυνατότητες εκπαίδευσης των αυτοαπασχολούμενων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Γερμανία (58%), την Ισπανία (55%) και τη Γαλλία (53%).

Το 42% των Ευρωπαίων δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση λόγω έλλειψης γνώσεων σε οικονομικά θέματα. Ακόμη, ένας στους τρεις (35%) έχει αμφιβολίες για τις προσωπικές του ικανότητες και τις γνώσεις του και δεν αισθάνεται καλά προετοιμασμένος για εργασία αυτοαπασχόλησης. Για το λόγο αυτό, πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους ερωτηθέντες (59%) απαντούν ότι πρέπει να υπάρξουν μεγαλύτερα δημόσια εκπαιδευτικά προγράμματα για όσους θέλουν να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα