Ευρωπαϊκά Βραβεία Λογοτεχνίας 2012

Δώδεκα νέοι ή πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς είναι οι νικητές του Βραβείου Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2012, έναν θεσμό στον οποίο έχει επενδύσει η ΕΕ.

Οι νικητές ανακοινώθηκαν σήμερα στην έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης και η απονομή των βραβείων θα γίνει σε ειδική τελετή στις 22 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, παρουσία της Επιτρόπου σε θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλας Βασιλείου.

Οι νικητές είναι: Anna

Kim (Aυστρία), Lada Žigo (Κροατία), Laurence Plazenet (Γαλλία), Viktor Horváth (Ουγγαρία), Kevin Barry (Ιρλανδία), Emanuele Trevi (Iταλία), Giedra Radvilavičiūtė (Λιθουανία), Gunstein Bakke (Nορβηγία), Piotr Paziński (Πολωνία), Afonso Cruz (Πορτογαλία), Jana Beňová (Σλοβακία) και Sara Mannheimer (Σουηδία).

Η απονομή των βραβείων συνδιοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Βιβλιοπωλών, το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών.

Η Κομισιόν επενδύει 3 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στη λογοτεχνική μετάφραση και πάνω από 2,4 εκατ. ευρώ σε σχέδια συνεργασίας στα οποία συμμετέχει ο κλάδος του βιβλίου. Ο κλάδος του βιβλίου συνεισφέρει 23 δισ. ευρώ στο ΑΕγχΠ της ΕΕ και απασχολεί 135 000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης. Τα βιβλία είναι το δεύτερο εξαγόμενο πολιτιστικό προϊόν στην ΕΕ, μετά τα έργα τέχνης και τις αντίκες.

Οι βραβευθέντες συγγραφείς και τα βιβλία τους
Η Anna Kim (Aυστρία) γεννήθηκε το 1977 στην πόλη Daejeon της Νότιας Κορέας. Το 1979 η οικογένεια της μετανάστευσε στη Γερμανία. Σπούδασε φιλοσοφία και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Έχει δημοσιεύσει διάφορα διηγήματα, δοκίμια και ποιήματα καθώς και τρία μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων και το «Die gefrorene Zeit» (Παγωμένος Χρόνος), που έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και αλβανικά. Ζει στη Βιέννη.

Die gefrorene Zeit: Αφηγητής στο μυθιστόρημα της Anna Kim είναι μία σχετικά άπειρη ερευνήτρια που εργάζεται σε μία υπηρεσία του Ερυθρού Σταυρού που βοηθά τους πολίτες της Πρώην Γιουγκοσλαβίας να εντοπίσουν τους χαμένους συγγενείς τους. Στην προσπάθειά της να βοηθήσει έναν άνδρα από το Κόσοβο να βρει τη γυναίκα του που εξαφανίστηκε στη διάρκεια του πολέμου, έρχεται αντιμέτωπη με τα ανατριχιαστικά ευρήματα της εγκληματολογικής έρευνας αρχαιολόγων, ιατρών και ανθρωπολόγων. Σιγά-σιγά ταυτίζεται με τη μοίρα του πελάτη της και τον συνοδεύει στο Κόσοβο, όπου βλέπει τα αποτελέσματα της σύγκρουσης από πρώτο χέρι.

Η Lada Žigo (Κροατία) γεννήθηκε το 1970 στο Ζάγκρεμπ. Είναι απόφοιτος του τμήματος Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ. Έχει γράψει λογοτεχνικές κριτικές και δοκίμια σε πολλές εφημερίδες, πολιτιστικά και λογοτεχνικά περιοδικά και διευθύνει μια λογοτεχνική ομάδα στο πλαίσιο της Κροατικής Ένωσης Συγγραφέων. Το πρώτο της βιβλίο, Ljudi i novinari (Άνθρωποι και δημοσιογράφοι) κυκλοφόρησε το 2007 και ήταν υποψήφιο για δύο λογοτεχνικά βραβεία. Το Rulet (Η ρουλέτα) είναι το τρίτο της μυθιστόρημα. Η Lada Ž

Keywords
Τυχαία Θέματα