Ευνοϊκότερο κλίμα

Την αλλαγή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας στη Γερμανία διαπιστώνει η οικονομική συντάκτρια της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, Donata Riedle, την οποία και αποδίδει στη συνάντηση που είχε πριν από δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, με τη Γερμανίδα καγκελάριο A. Μέρκελ.
Η κ. Riedle μίλησε στον Αθήνα 9,84,

και την «Στάση των δύο» για τις προσδοκίες του Βερολίνου από την επίσκεψη υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Μιλώντας στην Αλεξάνδρα Βουδούρη επεσήμανε πως: «Η ελπίδα είναι ο κ. Στουρνάρας να μπορέσει να δώσει με κάθε λεπτομέρεια τις πληροφορίες σχετικά με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα επανέλθει στη σωστή τροχιά, το συντομότερο δυνατόν. Φυσικά και όλοι αναμένουν την έκθεση της τρόικας, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι θα περάσει κάποιο εύλογο διάστημα έως ότου συνταχθεί αυτή η έκθεση από τους εκπροσώπους της τρόικας και αναλυθούν όλα τα δεδομένα. Αυτό που έχει αρκετό ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ- πριν από δύο εβδομάδες-, το κλίμα εδώ στη Γερμανία έχει αλλάξει για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, η γερμανική κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερα επικριτική με την Ελλάδα και για το εάν θα μπορέσει να βρει επαρκή μέτρα, ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση οι συζητήσεις έχουν αλλάξει και τώρα επικεντρώνονται στο πώς θα πετύχει το πρόγραμμα και με ποιόν τρόπο θα προσπαθήσουμε όλοι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Ερωτηθείσα για το πώς βλέπει το Βερολίνο τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας και εάν τον θεωρεί πιο αξιόπιστο από τους προκάτοχους του... η κ. Riedle σημείωσε πως:

«Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πολλά για τον νέο υπουργό. Ωστόσο, το βιογραφικό του είναι αρκετά καλό και -όπως ακούω- από το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι ότι πως είναι αισιόδοξοι ότι ο κ. Στουρνάρας έχει την κατάλληλη εμπειρία και γνωρίζει τι πρέπει να γίνει. Πάντως, η γενική προσδοκία είναι η ελληνική κυβέρνηση να έχει όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη από τους κυβερνητικούς εταίρους της εντός του κοινοβουλίου για το πρόγραμμα, που προωθεί, καθώς και στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες ιδέες και προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονταν επικριτικά και δεν πραγματοποιούνταν ποτέ. Στην αρχή υπήρξε αρκετός προβληματισμός για τον κ. Σαμαρά, καθώς όταν ήταν στην αντιπολίτευση ήταν εναντίον αρκετών μεταρρυθμίσεων, αλλά μάλλον αυτό άλλαξε αυτομάτως από τη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός».

Μπορεί το κλίμα να έχει αλλάξει εντός της Γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ελάχιστο ποσοστό των Γερμανών είναι υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ... Η κ. Riedle ρωτήθηκε για το κατά πόσον ευθύνονται για αυτή τη στάση τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης...

«Επρόκειτο για μια δημοσκόπηση, που έδειξε ένα τέτοιο αρνητικό κλίμα εναντίον της Ελλάδας. Δεν πιστεύω ότι

Keywords
Τυχαία Θέματα