ΕΤΧΣ: Συστάσεις σε επενδυτές χωρίς πρόβλεψη για διάλυση της ευρωζώνης

Η διοίκηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) δεν ενέκρινε την πρόβλεψη ρήτρας για τον κίνδυνο διάσπασης ή διάλυσης της ζώνης του ευρώ στο τελευταίο διαφημιστικό φυλλάδιο του, την οποία είχαν εισηγηθεί νομικοί του σύμβουλοι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το τελευταίο σχέδιο του φυλλαδίου - που αφορά τα νέα πιστοποιητικά ασφάλισης ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης που πρόκειται να εκδώσει το ΕΤΧΣ - ανέφερε, μεταξύ των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, τους κινδύνους "που προκύπτουν από την παύση χρήσης του ευρώ ως του νόμιμου νομίσματος από μία χώρα αναφοράς ή από την παύση του ευρώ ως νόμιμου νομίσματος".

Πηγή του ΕΤΧΣ δήλωσε στο Ρόιτερ ότι η ρήτρα τέθηκε από τους δικηγόρους που διαμόρφωσαν το προσχέδιο, αλλά δεν εγκρίθηκε από τη διοίκηση του Ταμείου και δεν θα αναφέρεται στο τελικό σχέδιο του ενημερωτικού φυλλαδίου. "Η πρόταση που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρωζώνης ήταν σε αγκύλες στο προσχέδιο και θα απαλειφθεί", δήλωσε η πηγή.

Το δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε επίσης ότι η σχετική αναφορά ήταν σε αγκύλες, καθώς, όπως σημείωνε, το ΕΤΧΣ συζητούσε αν θα πρέπει να την περιλάβει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι νομικοί συζητούσαν τα πλεονεκτήματα της συμπερίληψης μίας τέτοιας προειδοποίησης στο φυλλάδιο, ενώ αρκετοί νομικοί, ειδικοί σε θέματα ομολόγων, και τραπεζίτες στο Λονδίνο έλεγαν ότι θα έπρεπε να περιληφθεί και αυτή η ρήτρα. Αποτελεί συνήθη πρακτική σε όλα τα ενημερωτικά φυλλάδια για τους επενδυτές να περιλαμβάνονται μεγάλες λίστες από πιθανούς κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν και το συγκεκριμένο προσχέδιο του ΕΤΧΣ περιλαμβάνει τέσσερις σελίδες με παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι αφορούν από θέματα φορολογίας έως την πληρωμή των ασφαλίστρων. "Αν υπάρχει ρήτρα για τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρωζώνης, πρέπει να σκεφθείτε ποιο πιθανό αποτέλεσμα θα έχει αυτό", δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στους Financial Times.

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο κίνδυνος διάσπασης του ευρώ φαίνεται να έχει καταγραφεί για πρώτη φορά ως πιθανότητα στο ενημερωτικό φυλλάδιο για τη διάθεση ομολόγων ύψους 1,85 δισ. ευρώ που εκδόθηκε από τη Βραζιλιάνικη κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petrobras. "Οι αντιλήψεις της αγοράς όσον αφορά την αστάθεια της Ευρωζώνης ή την ενδεχόμενη διάλυση του ευρώ συνολικά, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αξία των τίτλων σε ευρώ", αναφέρεται στο φυλλάδιο της εταιρίας που κατατέθηκε στις ΗΠΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα