Έσοδα 11,8 δις από τον πόλεμο στην φοροδιαφυγή

Με στόχο την είσπραξη εσόδων 11,8 δισεκατομμυρίων Ευρώ έως και το 2013, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσία και των υπουργών Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωσε το πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη σύσταση ενός νέου σώματος βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, καθώς και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Οικονομικών, τη
φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία, τη δημοσιοποίηση ονομάτων φορο-οφειλετών και τη συγχώνευση ή το κλείσιμο 200 εφοριών, ώστε να λειτουργεί μία ΔΟΥ ανά νομό.

Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε έγκλημα κατά της χώρας τη φοροδιαφυγή και σημείωσε ότι "η κυβέρνηση από την αρχή έθεσε πολύ ψηλά στην ατζέντα το θέμα, όμως σήμερα προχωράμε ένα βήμα παραπέρα με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο βάσει του οποίου θα πορευθούμε φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια, για να μπορέσουμε να μειώσουμε το φαινόμενο αυτό που είναι αρκετά διαδεδομένο στη χώρα μας".

Παράλληλα ανακοίνωσε και τον ορισμό του  πρώην αντεισαγγελέας, Γιάννης Διώτης,  ως νέος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ. Ο κ. Διώτης που ήταν αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας (γνωστός και από τη δράση του για τη σύλληψη των μελών της 17Ν), αντικαθιστά στο ΣΔΟΕ τον νυν γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη.

Το Επιχειρησιακό σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής.Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα εκτιμάται μεταξύ 25 και 37% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με ετήσια απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή το 30% του συνόλου των φορολογικών εσόδων.
Η αρνητική αυτή επίδοση κατατάσσει την Ελλάδα ως τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό παραοικονομίας σε σύγκριση με τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Στο πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προβλέπεται η εφαρμογή των αυστηρών μέτρων του νέου φορολογικού νόμου (προσωποκράτηση, κατασχέσεις κλπ), καθώς και μέτρα για την αναδιοργάνωση των εφοριών έτσι καταργούνται και συγχωνεύονται οικονομικές υπηρεσίες και διατηρείται μόνο μία ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού, ενώ οι υπόλοιπες αντικαθίστανται με γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Το προσωπικό μετακινείται προς τις διατηρούμενες ΔΟΥ προκειμένου να εξασφαλιστεί επάρκεια στελέχωσης και αυξημένη αποτελεσματικότητα στους ελέγχους.
Παράλληλα, ελαχιστοποιείται η ανάγκη προσωπικής επαφής του πολίτη με την οικονομική υπηρεσία ενώ πολλοί από τους ελέγχους θα διενεργούνται από το γραφείο.

Ανασυγκροτείται η γενική διεύθυνση ελέγχων του υπουργείο Οικονομικών συγχωνεύονται σε περιφερειακό επίπεδο τα ελεγκτικά κέντρα, ενώ συστήνεται νέο σώμα ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων. Οι νέοι "ράμπο" της εφορίας που θα αναλάβουν να προωθούν τις διαδικασίες βεβαίωσης αλλά και αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών θα αξιολογείται τακτικά βάση συμβολαίων αποδοτικότητας και θα υπάγεται σε προσωπικό έλεγχο. Παράλληλα προβλέπεται η εισαγωγή στα τελωνεία συστήματος ψηφι
Keywords
Τυχαία Θέματα