ΕΣΕΕ: Αδύνατοι οι στόχοι του προϋπολογισμού

Oι προβλέψεις του «Προϋπολογισμού Λιτότητας» για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη έχουν μεταβληθεί προς το χειρότερο, σε σχέση με το προσχέδιό του, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο προϋπολογισμός εμπεριέχει από τα πλέον σκληρά δημοσιονομικά μέτρα των τελευταίων ετών και η επαλήθευση των στόχων του αξιολογείται ως απίθανη εάν όχι ως παντελώς αδύνατη.

«Είναι δε πολύ πιθανόν να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός
στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 εάν αποδειχθεί ότι οι προβλέψεις δεν επαληθεύονται, όπως άλλωστε έγινε και εφέτος», αναφέρει σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης. Κατά τον ίδιο, είναι βέβαιο πως τα μέτρα των 11 δισ. θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την οικονομία και θα προκαλέσουν περαιτέρω ύφεση.

Η πολυπόθητη ανάπτυξη, υπογραμμίζει, δεν πρόκειται να εμφανιστεί στην Ελλάδα ούτε το 2013, ενώ η συνεχής υιοθέτηση περιοριστικής πολιτικής που στηρίζεται σε περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων συρρικνώνει την κατανάλωση, τις επενδύσεις καθώς και το ΑΕΠ και διογκώνει το χρέος και το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ. "Η μάλλον εσπευσμένη κατάθεση του προϋπολογισμού οφείλεται στην απαίτηση της τρόικας η οποία έθεσε την ψήφισή του ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης", σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, έντονο προβληματισμό και ανησυχία για την πιθανότητα επίτευξης των στόχων αποτελούν: - Η πρόβλεψη για ύφεση ύψους 4,5% του ΑΕΠ όταν το 2013 αναμένονται μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ, βασιζόμενα κυρίως στις περικοπές, ενώ οι επενδύσεις από το ΠΔΕ δεν έχουν μεταβληθεί μεν συγκριτικά με πέρυσι αλλά είναι από τις μικρότερες της τελευταίας δεκαετίας.

Παράλληλα, το σύνολο των επενδύσεων στην οικονομία αναμένεται να μειωθεί κατά 3,7%.

- Η πρόβλεψη για ανεργία της τάξης μόλις του 22,8% για το 2013 όταν ήδη, πριν τις περικοπές των δημοσίων δαπανών και της περαιτέρω πτώσης των επενδύσεων, η ανεργία έχει διαμορφωθεί σε 23,6% το β΄ τρίμηνο του 2012 και σε 25,1% τον Ιούλιο.

- Τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα και η επακόλουθη ύφεση θα πλήξουν την ελληνική οικονομία για έκτη συνεχή χρόνια, ενώ δεν φαίνονται ικανά να αποτρέψουν την περαιτέρω αύξηση του Δημόσιου χρέους, είτε ως απόλυτο μέγεθος είτε ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το γεγονός αυτό εντείνει την ανησυχία ως προς την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της λιτότητας ενώ παράλληλα η υπομονή και οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και η κοινωνική συνοχή έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό.

- Η ρευστότητα στην αγορά έχει περιοριστεί σημαντικά εξαιτίας της στροφής των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις καταθέσεις τους προκειμένου να καλύψουν καταναλωτικές ή λειτουργικές δαπάνες, στη συνεχώς αυξανόμενη δυσκολία εύρεσης χρηματοδότησης καθώς και «στην αυξημένη αβεβαιότητα των αποταμιευτών, η οποία οδήγησε στη μετακίνηση αποταμιευτικών κεφαλαίων από στοιχεία του Μ3 προς τοποθετήσεις εκτός του Μ3 (όπως τοποθε
Keywords
Τυχαία Θέματα