Έρευνα για την ανεργία

Δραματικές οι διαστάσεις της ανεργίας στην Ελλάδας εν μέσω κρίσης.Στη νέα έρευνα του Α984, που παρουσιάζεται στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη, άνθρωποι κάθε ηλικίας που η κρίση τους οδήγησε στην ανεργία αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες.

Τη δική του εμπειρία ως άνεργος αφηγήθηκε ο Αντώνης Δημητρακόπουλος, ο οποίος στα 22 του χρόνια δεν ελπίζει σε κανένα μέλλον στην Ελλάδα.
Εξακολουθεί να ψάχνει δουλειά στις εφημερίδες και στο Ίντερνετ, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. «Ψάχνω σχεδόν οτιδήποτε» λέει στον Αθήνα 984 και προσθέτει «ονειρεύομαι και είναι φυσικό γιατί είμαι μόλις είκοσι δύο ετών. Όμως πολλές φορές αισθάνομαι ότι ονειρεύομαι σε άλλη χώρα όχι εδώ. Ακούγεται απαισιόδοξο αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Από τους πολιτικούς δεν περιμένω τίποτα γιατί δεν υπάρχει κάποιο μέλλον στην Ελλάδα και κανένας δεν θα μπορέσει να αλλάξει αυτό».

Τον δικό της αγώνα για εύρεση εργασίας δίνει εδώ και ένα χρόνο η 23χρονη δασκάλα Ρέα Τσιφλάκου. «Είμαι 23 χρονών είμαι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού της Αθήνας μιλάω αγγλικά και ιταλικά, έχω ECDL, διαθέτω δηλαδή κάποια από τα λεγόμενα τυπικά προσόντα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχω στα χέρια μου ένα εισιτήριο για την αγορά εργασίας. Ψάχνω να βρω δουλειά επίσημα ένα χρόνο. Είναι αρκετά δύσκολο, αυτή τη στιγμή έχω στείλει το βιογραφικό μου σε ιδιωτικά σχολεία κι απλά περιμένω απαντήσεις. Για το δημόσιο δεν ελπίζω, σχεδόν το έχω απορρίψει σαν ενδεχόμενο» λέει στον Αθήνα 984.

Η 25χρονη Έλενα Αλεξάνδρου έχει πτυχίο ελληνικής φιλολογίας από τη φιλοσοφική σχολή Αθηνών καθώς και πτυχία σε αγγλικά, γαλλικά και υπολογιστές. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με αυτό που έχει επιλέξει και εργάζεται περιστασιακά με αποδοχές που δεν ξεπερνούν ποτέ τα 400 ευρώ το μήνα. «Συντηρούμαι από την οικογένειά μου. Αυτό που σπούδασα νιώθω ότι μπορώ να το κάνω αποκλειστικά μόνο στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο πλέον να ασχοληθώ με αυτό που αγαπώ. Έχω αρχίσει να νιώθω απογοητευμένη και με τον εαυτό μου κι αυτο είναι το χειρότερο. Αποκτάω όλο και περισσότερες ανασφάλειες. Είμαι άνεργη και είμαι 25 χρονών».

Ο Γιώργος Φιλίππου είναι 27 χρόνων, έχει τελειώσει εδώ και 4 χρόνια το τμήμα επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και έκτοτε δεν έχει καταφέρει να βρει δουλειά. «Έχω κατά καιρούς εργαστεί σε κάποιες εταιρείες κι οργανισμούς όπως είναι ο ΟΤΕ που δούλεψα για ένα χρόνο ως φοιτητής ακόμη. Η Ελλάδα θεωρώ είναι από τις τελευταίες χώρες όσον αφορά την αξιοποίηση των νέων ανθρώπων σε όλες τις δουλειές, ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί. Έστειλα πολλά βιογραφικά σε σταθμούς, εφημερίδες, ακόμη και μέσω γνωστών σε διάφορα site. Δεν κατάφερα όμως να βρω και να υπάρξει πρόσληψη. Τελικά έχω φτάσει στο σημείο που λέω ότι καλύτερα να μην ασχοληθώ με το αντικείμενο που έχω σπουδάσει. Είμαι σε μια ηλικία που είμαι στο μεταίχμιο, δεν ξέρω αν όντως με παίρνει προς κάποια άλλη κατεύθυνση» λέει στον Αθήνα 984.
Keywords
Τυχαία Θέματα