Έρευνα: «Ελληνικά μυαλά... ενάντια στην κρίση» (2ο μέρος)

Συνεχίζεται η έρευνα του «ΑΘΗΝΑ 9.84» με τίτλο «Ελληνικά μυαλά ενάντια στην κρίση», η οποία παρουσιάζεται από την εκπομπή «Αθήνα Σήμερα», με τη Νόνη Καραγιάννη και επιμελείται η δημοσιογράφος Μαρία Παύλου.

Τα ελληνικά μυαλά, οι πρωτοβουλίες και οι καινοτομίες που διακρίνονται και διαπρέπουν εντός και εκτός τειχών, ίσως να είναι η απάντηση στην οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα.
* Ένα ελληνικό δημιουργικό γραφείο, το Beetroot, ανακηρύχθηκε το καλύτερο του 2011 στο διασημότερο
και πιο έγκυρο διαγωνισμό οπτικής επικοινωνίας στον κόσμο. Το θεσσαλονικιώτικο δημιουργικό γραφείο αναζητά πρωτοποριακούς τρόπους επικοινωνίας και παρέχει λύσεις μέσα από μια ολιστική προσέγγιση του ντιζάιν από το 2000. Η έκθεση που τους ανέδειξε σε κορυφαίο γραφείο για το 2011 έγινε στη Γερμανία, ενώ νωρίτερα είχαν τιμηθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό, με σημαντικότερες στιγμές την κατάκτηση του Μέγα ΕΒΓΕ το 2006, το 2008 και το 2010, καθώς και τον τίτλο «Design agency of the year» στα Εuropean Design Awards το 2008.
Ένας από τους δημιουργούς του Beetroot, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος μας μίλησε για τις διακρίσεις τους και για τα σχέδια τους.

«Beetroot είναι το δημιουργικό γραφείο που ιδρύσαμε ο Αλέξης Νίκου, ο Βαγγέλης Λιάκος και εγώ, το 2000. Ξεκινήσαμε 3 άνθρωποι, είμαστε πλέον 11 στο δημιουργικό κομμάτι. Beetroot σημαίνει παντζάρι. Φέτος αποδειχθήκαμε γραφείο της χρονιάς στα red dots design awards, τα οποία είναι διεθνή βραβεία με έδρα τη Γερμανία, με συμμετοχές από 66 χώρες. Οι προκάτοχοι σε αυτό το βραβείο -που είναι και ύψιστη διάκριση στο διαγωνισμό αυτό-, ήταν πολυεθνικές που αριθμούσαν χιλιάδες υπαλλήλους . Οπότε ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία. Καταπιανόμαστε με οποιοδήποτε οπτικό μήνυμα υπάρχει στην καθημερινότητα του κόσμου. Είμαστε υπεύθυνοι για τις συσκευασίες που παίρνουμε και βλέπουμε στα ράφια των super markets και των καταστημάτων, μέχρι υπηρεσίες, οπτικές ταυτότητες πολιτιστικών ιδρυμάτων, τα πάντα γύρω μας είναι οπτική επικοινωνία. Στα πλαίσια της απονομής και της ανάδειξής μας ως γραφείο της χρονιάς, μας ζητήθηκε να γίνει μια έκθεση των δουλειών μας και προτιμήσαμε να κάνουμε και ένα μικρό κοινωνικό πολιτικό σχόλιο, οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε μια έκθεση με τίτλο "Greek Monsters", τα ελληνικά τέρατα. Είχε και ένα αλληγορικό νόημα και μήνυμα, θέλαμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε μόνο το τέρας που όλοι θέλουν να είμαστε, το κακό παιδί της Ευρώπης, αλλά είμαστε και τέρατα δημιουργίας, όχι μόνο εμείς αλλά και πάρα πολλοί άλλοι. Και με αφορμή αυτό να δείξουμε ότι υπάρχει ελπίδα και δημιουργικότητα που μπορούμε ακόμη και να εξάγουμε. Τα ελληνικά τέρατα είναι η έκθεση και στη συνέχεια έγινε και έκδοση ενός βιβλίου. Αφορά τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας. Δώσαμε μια εικονογράφηση, λίγο διαφορετική και την ανατροπή στο μύθο ότι τα τέρατα είναι κακά».
 
Δημοσιογράφος: Πως σας αντιμετώπισαν οι Γερμανοί;

Γ. Χαραλαμπόπουλος: «Η αλήθεια είναι ότι είχαμε μια αγωνία για το τι θα συναντήσουμε εκεί, αλλά τελικά δεν είδαμε καμία
Keywords
Τυχαία Θέματα