Έρχονται δραματικές ανατροπές στο ασφαλιστικό

Δραματικές ανατροπές για το ασφαλιστικό έρχονται σύντομα, όπως άφησε να εννοηθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, τόνισε ότι επανεξετάζονται ουσιαστικά όλες οι συντάξεις, και οι υπάρχουσες, λέγοντας ότι δεν μπορεί σε μία χώρα με 1,7 εκατομμύριο συνταξιούχους, να υπάρχουν 4 εκατομμύρια συντάξεις. Αναφερόμενος μάλιστα στο κρίσιμο θέμα του ποσοστού αναπλήρωσης, το περιέγραψε κοντά ή ίσως λίγο παραπάνω από το 55%. Διέψευσε πάντως σύνδεση με περιουσιακά
ή εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο σύστημα ασφάλισης.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μίλησε στις 16/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι έχουμε 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους και 4 εκατομμύρια συντάξεις. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί. Είναι σαφές ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες, είτε έχουν διπλές, είτε τριπλές, είτε οποιασδήποτε μορφής συντάξεις, τις έχουν πληρώσει και έχουν δίκιο να αγανακτούν. Το πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει -και δεν αφορά εμάς, ως νέα κυβέρνηση-, είναι ότι έχει γίνει μια ληστρική επέλαση διάφορων, όλα αυτά τα χρόνια, πάνω στο ασφαλιστικό ... Πάμε σε μια ριζική αναθεώρηση του ασφαλιστικού, για να καταστεί βιώσιμο και ισότιμο για όλους. Σε ένα ασφαλιστικό που θα έχει την εθνική σύνταξη, την αναπλήρωση και τον αναδιανεμητικό ρόλο... Σχετικά με την αναπλήρωση, δεν έχουμε μιλήσει καθόλου ακόμα για ποσοστά ή ποσά, γιατί είναι σε εξέλιξη αναλογιστικές που θα μας δείξουν πώς θα κινηθούμε».

Δημοσιογράφος: Μπορούμε να υπολογίζουμε ότι θα είναι κάπου κοντά στο 55%;

Α. Νεφελούδης: «Ίσως και παραπάνω... Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα πειράξουμε τις χαμηλές συντάξεις και θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε νέα όρια συντάξεων, πάντα μέσα σε ένα πλαίσιο ορθολογισμού. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ασφαλών συνταξιοδοτικών πολιτικών για τις νέες γενιές».

* Για εισοδηματικά κριτήρια στις συντάξεις:

«Δεν θα υπάρξουν. Η πρόταση του υπουργείου δεν περιλαμβάνει εισοδηματικά κριτήρια. Ούτε περιουσιακά. Τίποτα από όλα αυτά».

Δημοσιογράφος: Έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα έχουμε τον τελικό νόμο;

Α. Νεφελούδης: «Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου, θα παραπέμψουμε το θέμα με εισήγηση του υπουργού στο υπουργικό συμβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, να καθοριστεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούμε και με βάση αυτό το πλαίσιο, θα αναπτύξουμε διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου...
Αφήσαμε τελείως ελεύθερη την επιτροπή των 12 επιστημόνων να κάνει το έργο που έπρεπε και να διατυπώσει τη δική της αντίληψη για τα θέματα του ασφαλιστικού. Πάνω σε αυτή, θα κουμπώσουμε τις δικές μας πολιτικές επιλογές, τα θέματα προοπτικής εν πάση περιπτώσει και τις αναλογιστικές μελέτες, που θα είναι έργο της κυβέρνησης...
Μιλάμε για ένα ασφαλιστικό που παρουσίαζε ένα έλλειμμα της τάξης του 4% του ΑΕΠ. Με τις μειώσεις που γίνονται εμείς πάμε να καλύψουμε το 1% του ΑΕΠ, να μαζέψουμε περίπου 2,2 δισ. για το 2015 και το 2016. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για την εξοικονόμηση των απαραίτητων πόρων για τις μειώσεις αυτές. Είμαστε στη διαδικασία αναζήτησης των σχετικών ισοδύναμων... Τα ισοδύναμα δεν θα προέρχονται κατ' ανάγκη από το ασφαλιστικό σύστημα. Μπορεί να βρούμε ισοδύναμα που αφορούν εξοικονόμηση πόρων από μεταρρυθμιστικές προσπάθειες...».

* Για το χρόνο της παρέμβασης στο ασφαλιστικό:

«Μέχρι τέλους του μήνα πάμε να διαμορφώσουμε άποψη. Τα χρονικά πλαίσια είναι ασφυκτικά. Οι επιστήμονες δουλεύουν από τον Αύγουστο σε αυτά τα θέματα. Εμείς, αυτό το διάστημα κάνουμε τη διαδικασία των αναλογιστικών μελετών. Πρέπει μέχρι τέλους του μηνός να καταλήξουμε. Μέσα στον Νοέμβριο, πρέπει να έχουμε κλείσει και τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς...
Η επιλογή για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού δεν είναι των δανειστών, αλλά δική μας. Οι δανειστές έχουν πολιτική η οποία εκφράστηκε μέσα στη συμφωνία που υπογράφτηκε. Εμείς αντιπροτείναμε -και πέρασε αυτό-, ότι δεσμευόμαστε για ένα νέο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα για να μπορέσουμε να αντιρροπήσουμε τα μέτρα της συμφωνίας του Αυγούστου. Αυτή η διαφορά είναι πολύ σημαντική. Μάλιστα, θέλουμε το ασφαλιστικό σύστημα να έχει και προοπτική...Ο,τι φτιάξουμε να αντιστοιχείται με την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Δημοσιογράφος: Βλέπετε ρόλο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο νέο σύστημα;

Α. Νεφελούδης: «Όχι. Υπάρχει πρόταση για ένα κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό, που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Δεν θα το κάνουμε αυτό».

Δημοσιογράφος: Η τελική ποσόστωση θα βρεθεί πριν ή μετά την ενοποίηση επικουρικών και κύριων συντάξεων;

Α. Νεφελούδης: «Το σύστημά μας θα αφορά συνολικά, ενιαία, τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Θα μιλήσουμε για ενιαίο καθεστώς ποσοστώσεων».
Keywords
Τυχαία Θέματα