Έρχεται «τσουνάμι» ανατιμήσεων

Αντιμέτωποι με μπαράζ ανατιμήσεων θα βρεθούν από την Δευτέρα οι καταναλωτές καθώς αυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ο ΦΠΑ, σε όλα τα τυποποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Έτσι αυξήσεις έρχονται σε βασικά είδη διατροφής όπως συσκευασμένα όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, κονσέρβες, καφές, σοκολάτες, έλαια, και ζάχαρη. Σύμφωνα με στοιχεία καταναλωτικών οργανώσεων η ετήσια επιβάρυνση για το κάθε νοικοκυριό κυμαίνεται από 650 έως 800 ευρώ. Πάντως βιομηχανίες και επιχειρήσεις δηλώνουν

ότι αδυνατούν να περάσουν τόσο σύντομα την αύξηση καθώς δεν υπάρχει χρόνος να προσαρμοστούν πρακτικά και ζητούν παράταση έως την 1η Αυγούστου.

Οι περισσότεροι έμποροι δηλώνουν αδυναμία να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις, ωστόσο κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσανατολίζονται σε πρώτη φάση να μην μετακυλήσουν την αύξηση στον καταναλωτή.

Αυξήσεις περίπου 9% έρχονται στα προϊόντα των αρτοποιείων με εξαίρεση το ψωμί που παραμένει στο συντελεστή 13%.

Ένα κιλό μοσχαρίσιος κιμάς αυξάνεται κατά 80 λεπτά και φθάνει στα 9 ευρώ και 70 λεπτά, ένα κιλό ζάχαρη αυξάνεται στα 91 λεπτά από 84 σήμερα.

Η τιμή στο ψωμί του τόστ αυξάνεται κατά 11 λεπτά, στα μακαρόνια η αύξηση κυμαίνεται από 7 έως 21 λεπτά, ενώ στο ελαιόλαδο η αύξηση φθάνει έως και τα 1.5 ευρώ.

Αυξήσεις έρχονται σε χυμούς, αναψυκτικά, μαρμελάδες, φρυγανιές, δημητριακά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, άλευρα και παγωτά.

Αυξήσεις φωτιά έρχονται από την Δευτέρα στα δίδακτρα φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών και εκμάθησης υπολογιστών καθώς για πρώτη φορά ενσωματώνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας 23%. Σύμφωνα με στοιχεία καταναλωτικών οργανώσεων η μηναία επιβάρυνση κυμαίνεται από 100 έως 170 ευρώ.

Αυξήσεις έρχονται στα νέα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και πυρός. Μπορεί οι συντελεστές ΦΠΑ να παρέμειναν αμετάβλητοι στο 13% ωστόσο αλλάζουν οι συντελεστές Φόρου Κύκλου Εργασιών, γεγονός που θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 4- 4.5%.

Ανατιμήσεις από την Δευτέρα έρχονται και τα εισιτήρια των Αστικών Συγκοινωνιών. Το εισιτήριο για μια διαδρομή αυξάνεται κατά 10 λεπτά και φθάνει τα 1.30, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα αυξηθούν οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Μετά από 2 χρόνια επανέρχεται ο ΦΠΑ 23% στον χώρο της εστίασης , με τους καταστηματάρχες να καλούνται εκ νέου να αλλάξουν τους τιμοκαταλόγους. Ένας καφές πλέον θα κοστίζει 1.65 ευρώ από 1.5 σήμερα, μια μπύρα αυξάνεται κατά 1 ευρώ και φρέσκος χυμός από 5 ευρώ σκαρφαλώνει στα 5.5 ευρώ.

Η αύξηση στην εστίαση φέρνει και αναπροσαρμογές στα τουριστικά πακέτα καθώς οι ξενοδόχοι πρέπει να προσαρμόσουν τις τιμές τους με βάσει τα νέα δεδομένα, ενώ αλλαγές και αυξήσεις θα κληθούν να επιβάλλουν εκ νέου από τον Οκτώβριο λόγω της επικείμενης αύξησης ΦΠΑ και στην διαμονή. Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις του τουριστικού κλάδου, η τουριστική βιομηχανία της χώρας παύει να είναι πλέον ανταγωνιστική καθώς οι αυξήσεις σε διαμονή, εστίαση και ακτοπλοϊκά εισιτήρια κάνει το πακέτο αρκετά ακριβό.

Χριστιάννα Κούσιου

Keywords
Τυχαία Θέματα