Επιβεβαιώθηκε η συνάντηση με Μέρκελ - Ολάντ

Θα πραγματοποιηθεί τελικώς η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στις Βρυξέλλες, όπως έκανε γνωστό η κυβέρνηση της Γερμανίας. Προηγήθηκε ολιγόλεπτη συνάντηση του κ. Τσίπρα

με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο. Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Εν τω μεταξύ, εφικτή "περισσότερο από ποτέ" είναι μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, εκτίμησε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί από τις Βρυξέλλες.

"Πιστεύω, περισσότερο από ποτέ, ότι είναι δυνατή μια συμφωνία εάν όλοι συμμερίζονται την πολιτική βούληση. Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα" είπε ο Επίτροπος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μοσκοβισί υπενθύμισε ωστόσο ότι υπάρχει μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της "μια διαφωνία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται" στην πρόταση που υπέβαλαν τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη οι ελληνικές αρχές. Είπε μάλιστα ότι επικοινώνησε με "τον εκπρόσωπο των ελληνικών αρχών το απόγευμα (της Τρίτης) για να του αναφέρω εξ ονόματος της Επιτροπής ότι είχαμε διαφωνίες για τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς στόχους".

Την ίδια ώρα, το Bloomberg, επικαλούμενο δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τη θέση της Γερμανίας, μεταδίδει ότι η κυβέρνηση Μέρκελ ενδέχεται να είναι ικανοποιημένη με μία δέσμευση από Ελλάδα για τουλάχιστον μία οικονομική μεταρρύθμιση που ζητείται από τους πιστωτές για να ανοίξει την πόρτα των κεφαλαίων διάσωσης. Ενώ οι Γερμανοί εξακολουθούν να επιμένουν σε ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και λιγότερο γενναιόδωρες συνταξιοδοτικές παροχές, μπορεί να συμβιβαστούν με μία καθαρή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση σε ένα προκαταβολικό μέτρο για να ξεκλειδώσουν τη βοήθεια, δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Eκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg περί του ότι το Βερολίνο μετριάζει τη στάση του έναντι της Αθήνας, ότι δεν ισχύει τίποτα τέτοιο. "Η Γερμανία θα αποδεχθεί μόνον μια πρόταση των τριών θεσμών", είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πρόσθεσε: "όλα τα άλλα είναι αποκυήματα φαντασίας"

Keywords
Τυχαία Θέματα