Επιτυχής η επιχείρηση απεγκλωβισμού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, η επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από το λιμάνι της Τρίπολης της Λιβύης και η ασφαλής μεταφορά τους στη Φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Στη φρεγάτα έχουν επιβιβαστεί 186 συνολικά πολίτες εκ των οποίων 77 είναι από Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής Πρεσβείας), 12 από Κύπρο, 78 από Κίνα, 10 από Ηνωμένο Βασίλειο, 7 από Βέλγιο, 1 από Ρωσία και 1 από Αλβανία.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό της φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» με την υποστήριξη του ελικοπτέρου της και της κατάλληλα εξοπλισμένης ομάδας βατραχανθρώπων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Η φρεγάτα ήταν σε μικρή απόσταση από την λιβυκή ακτή και επιχείρηση εκκένωσης συντονιζόταν από μια πρόχειρη βάση-σταθμός, που είχε στηθεί στην ακτή. Η επιχείρηση έγινε κάτω από δύσκολες συνθήκες καθώς στους δρόμους της πρωτεύουσας της Λιβύης διεξάγονταν φονικές μάχες και νέες επιθέσεις των ισλαμιστών εξτρεμιστών σε αποθήκες καυσίμων, που είχαν μετατρέψει την περιοχή σε κόλαση φωτιάς.

Η φρεγάτα κινείται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμένεται να καταπλεύσει το πρωί του Σαββάτου 2 Αυγούστου 2014.

Επίσης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ετοιμάζει και άλλη αποστολή απεγκλωβισμού στη Λιβύη. Το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ αναμένουν το πράσινο φως από την κινεζική κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν στον απεγκλωβισμό 1000 Κινέζων. Την επιχείρηση θα αναλάβει το ''Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών'' (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ -AMSCC) του ΓΕΕΘΑ. Γι ΄αυτό το λόγο έχει ναυλωθεί το πλοίο της ΑΝΕΚ Βενιζέλος, το οποίο βρίσκεται στη Σαρδηνία.

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα