Επίθεση για το «διαζύγιο» Vodafone-Wind

Επίθεση κατά του καθεστώτος αυστηρής ρύθμισης της αγοράς των Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξάπέλυσε την περασμένη Δευτέρα η Fitch Ratings, στον απόηχο της διάλυσης του «αρραβώνα» μεταξύ της Vodafone και της Wind.

Ο Οίκος Αξιολόγησης υποστηρίζει ότι η ακύρωση της συγχώνευσης των δύο εταιριών συνεπάγεται ότι οι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις θα χρειαστεί να συνεχίσουν να παλεύουν για να εγκριθούν οι μελλοντικές τους

συγχωνεύσεις ή εξαγορές σε ορισμένες εκ των Ευρωπαϊκών αγορών, κάτι που δυνητικά θα πλήξει τις προοπτικές για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Η Fitch Ratings έκανε αυτή τη δημόσια τοποθέτηση με αφορμή το πρόωρο «διαζύγιο» Vodafone και Wind, εκφράζοντας σε μεγάλο βαθμό την αγωνία, αλλά και τον ενθουσιασμό που είχαν οι αγορές για τον Ελληνικό «γάμο», αφού εάν καρποφορούσε, θα δημιουργούσε ένα ιστορικό προηγούμενο για Δυοπώλιο σε ρυθμιζόμενη, μεσαία αγορά.

Αυτό το φραστικό επεισόδιο μεταξύ της Fitch και της Κομισιόν έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στις ολοένα και πιο προβληματικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Οίκων Αξιολόγησης.

Είναι ενδεικτικό ότι ο οίκος αξιολόγησης προέβη στην κρτική όχι κατόπιν της απόρριψης του φακέλου της συγχώνευσης των δύο εταιριών από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., αλλά με βάση τις διάχυτες πληροφορίες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του μεγάρου Μπερλεμόν, την έδρα, δηλαδή, της Κομισιόν.

Η Fitch υποστηρίζει ότι στην συγκεκριμένη, δυσχερή οικονομική συγκυρία «ρυθμιστές τόσο τοπικοί όσο και στις Βρυξέλλες εστιάζουν σε μία λαϊκίστικη ατζέντα για το τέλος τερματισμού κλήσεων (MTR) και τη μείωση των τιμολογίων», ενώ «ένα επιπλέον όπλο στο οπλοστάσιό τους» είναι η «παρεμπόδηση περαιτέρω συγχωνεύσεων» σε αγορές με λιγότερους από τρεις ή ίσως τέσσερις παρόχους δικτύων.

«Είναι πιθανόν ότι τρεις κάτοχοι δικτύου και ένας αριθμός παρόχων υπηρεσιών σε μία μικρή, ώριμη αγορά όπως η Ελληνική είναι πολλοί» αναφέρει η Fitch, η οποία επισημαίνει ότι τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών εταιριών, ήδη συμπιέζονται από τις μειώσεις στα τέλη τερματισμού και στις τιμές του roaming, ενώ πλήττονται και από τον έντονο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα όλοι οι πάροχοι να παλεύουν, προκειμένου να έχουν θετικό πρόσημο στα αποτελέσματά τους.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι στην Ελλάδα αντανακλάται σαφώς η κατάσταση που επικρατεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι εταιρίες επικοινωνιών χρειάζονται έσοδα και χρηματοροές, προκειμένου να επενδύσουν σε νέα δίκτυα, βελτιώνοντας την ταχύτητα αποστολής των δεδομένων, δηλαδή ενός ποιοτικού χαρακτηριστικού, κομβικής σημασίας για τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας.

«Όπως έχει δείξει η Fitch, αυτές οι επενδύσεις θα καθυστερούν όσο τα έσοδα της κινητής λιγοστεύουν στην Ευρώπη» σημειώνεται και υπογραμμίζεται ότι η εγκατάλειψη του σχεδίου συγχώνευσης Vodafone - Wind σηματοδοτεί ότι στο τοπίο της Ευρωπαϊκής αγοράς της κινητής το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί η παρουσία τριών-τεσσάρων κατόχων δικτύου ανά χώρα, «με καμία δυνατότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα