«Επιστροφή στις αγορές μετά από ελάφρυνση χρέους»

«Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων εάν επιτευχθεί μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους», δηλώνει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal. Το αίτημα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η προσέλκυση επενδύσεων, το Κυπριακό αλλά και η κατάσταση στη Συρία σε συνδυασμό με τις προσφυγικές ροές, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα στη Νέα
Υόρκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ακόμη ότι η μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης απειλεί τις προσπάθειες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. "Ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στις αγορές. Εάν υπάρξει μια καλή απόφαση για το ζήτημα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές αμέσως μετά την αναδιάρθρωση του χρέους". Στη συνέντευξή του δεσμεύεται ότι η Αθήνα θα τηρήσει τους όρους παρά το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς, όπως οι φορολογικές αυξήσεις, "δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα"

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές φέτος, ο Τσίπρας δήλωσε πως γνώριζε ότι οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες. Αλλά, τόνισε, εξεπλάγη από μια προσπάθεια ακραίων συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη, να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

"Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο Schaeuble ήθελε μια διαίρεση στην Ευρώπη, αλλά στο τέλος, το έκανε", δηλώνει στη WSJ, προσθέτοντας ότι έχει μια σχέση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel.

Επίσης, ο Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειες για να πετύχει μια διπλωματική λύση στη Συρία και κάλεσε την Δύση να μην αφήσει τη Ρωσία έξω από τέτοιες συζητήσεις.

"Καταλήξαμε σε μια δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία. Στη μάχη αυτή υπήρχε μια ανοιχτή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση και στην Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα απ' ότι στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη να υπάρξει μία δίκαιη διευθέτηση της κρίσης και αναγκαία απομείωση του δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση του με εκπροσώπους της ομογένειας.

Το μεταναστευτικό, το κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Σκοπίων συζήτησαν χθες το βράδυ στη συνάντησή τους, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κι ο Αλέξης Τσίπρας. Εξάλλου, στην αναβάθμιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα