Επιστρέφει η τρόικα

Στις 4 Ιουνίου αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα για τον επόμενο έλεγχο της πορείας του μνημονίου. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ οι επικεφαλής Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ θα ακολουθήσουν λίγες ήμερες αργότερα.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως από την 1η Ιουλίου έχει τη

δυνατότητα το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τον συντελεστή 23% του ΦΠΑ στην εστίαση, εφόσον υπάρξει συμφωνία τον Ιούνιο με τους επικεφαλής της τρόικας.

Εν τω μεταξύ, καλύτερα των στόχων είναι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές έλλειμμα έφτασε τα 306 εκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3,6 δισ. Πάντως στις κατηγορίες εσόδων που υστερούν έναντι των στόχων εξακολουθούν να εμφανίζονται τα έσοδα από το ΦΠΑ όλων των κατηγοριών.


Παράλληλα, μόλις το 4,9% των προστίμων που έχουν επιδικασθεί σε φορολογουμένους καταλήγει στα ταμεία του κράτους. Σύμφωνα με στοιχεία από το TAXISΝet , σε σύνολο 14 δισ. ευρώ που έχουν επιδικαστεί από τα αρμοδία φορολογικά δικαστήρια, έχουν εισπραχθεί μόλις 688 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά στα δικαστήρια της χώρας, έως το τέλος του 2012 εκκρεμούσε η εκδίκαση 117 χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων.

Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του ΤAXISNet για την υποβολή των περίπου 6 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα