Επιστολή Μίχαλου σε Παπαδήμο

Την αναγκαιότητα της άμεσης και επιτυχούς ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ανεξάρτητα από την προκήρυξη των εκλογών, σημειώνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο

και τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

Ως κρίσιμη προϋπόθεση για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας ο κ. Μίχαλος αναφέρει τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με την ενθάρρυνση συμμετοχής των ιδιωτών στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, ώστε σε καμία περίπτωση να μην επιστρέψει η Ελλάδα στην εποχή των κρατικών τραπεζών.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι «το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα είναι να επιστρέψει στην εποχή των κρατικών τραπεζών, οι οποίες λειτουργούσαν αποκλειστικά σχεδόν με πελατειακά και κομματικά κριτήρια, εξυπηρετώντας "ημετέρους" και συσσωρεύοντας ζημιές».

Ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι απαραίτητη για τους εξής λόγους:

Πρώτον, θα δώσει διεθνώς ένα μήνυμα εμπιστοσύνης απέναντι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό, θα διευκολύνει την πρόσβαση των τραπεζών στις διεθνείς αγορές, θα συμβάλει στη δημιουργία ρευστότητας, στην ταχύτερη επιστροφή των καταθέσεων, στη διευκόλυνση της εξωστρεφούς δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και στην επανένταξη της χώρας στο διεθνή επενδυτικό χάρτη.

Δεύτερον, θα μειωθεί το σύνολο των απαιτούμενων επίσημων κεφαλαίων που θα λάβει κάθε τραπεζικός οργανισμός από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και κατ' επέκταση η πιθανή μελλοντική επιβάρυνση των φορολογουμένων πολιτών. Επιπλέον, θα επιμεριστούν οι κίνδυνοι μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, τόσο στις τρέχουσες όσο και στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίων.

Τρίτον, θα διασφαλιστεί η ταχύτερη επιστροφή των κεφαλαίων συναπόδοσης, με καλύτερη απόδοση για τον Έλληνα φορολογούμενο, αφού οι ιδιώτες μέτοχοι και το ιδιωτικό μάνατζμεντ θα επιδιώξουν την αυξανόμενη κερδοφορία των τραπεζών.

Τέταρτον, θα διασφαλιστούν συνθήκες ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα