Επίσπευση διαδικασιών για ανακεφαλαιοποίηση

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι η βασική προϋπόθεση για την επιστροφή των καταθέσεων που σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Ο κ. Προβόπουλος θα δώσει σήμερα την Έκθεση της ΤτΕ στην οποία πέραν του απολογισμού για την πορεία της οικονομίας και τις νομισματικές εξελίξεις αποτυπώνονται και οι προϋποθέσεις για την σταθεροποίηση της οικονομίας. Ο διοικητής της

ΤτΕ φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό, στην τελευταία συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα,  «να επισπεύσουν» τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης. Για το σκοπό αυτό έχει διαθέσει τα 48 από τα διαθέσιμα 130 δισ.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα και εξαιτίας του γεγονότος ότι ορισμένες τράπεζες (μία τράπεζα και ορισμένες συνεταιριστικές) με τα αποτελέσματα του 2011 εμφανίζονται σε «βαθύ κόκκινο» συμπεριλαμβάνοντας τις επιπτώσεις του PSI, θα χρειασθούν εδώ και τώρα κεφαλαιακή ενίσχυση, η κυβέρνηση «θα χρησιμοποιήσει άμεσα» μέρος του ποσού των 23 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις καθυστερήσεις που ενδεχομένως να προκύψουν από την αλλαγή της ηγεσίας στο ΥΠΟΙΚ, οι σχετικές διαδικασίες θα «τρέξουν» το αργότερο σε δέκα ημέρες στην βάση υπουργικής απόφασης ώστε «να μη υπάρξουν κενά στην λειτουργία του τραπεζικού συστήματος εξ αιτίας των αποτελεσμάτων του 2011...».

Βέβαια ο διοικητής της ΤτΕ επανέφερε το θέμα της συγχώνευσης των τραπεζών και επισημαίνει ότι οι γάμοι που απέτυχαν στο παρελθόν τώρα είναι πιθανό να γίνουν εξ ανάγκης αφού οι απαιτήσεις  για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι εξαιρετικά υψηλές και με πολύ μεγάλη δυσκολία θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν από κάθε μία τράπεζα ξεχωριστά.  

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι οι ανεπίσημες εκτιμήσεις τόσο στην τρόικα όσο και στην ΤτΕ κάνουν λόγο για μία νέα γεωγραφία του τραπεζικού συστήματος μετά την ανακεφαλαιοποίηση στην οποία «θα υπάρχουν 3 – 4 τράπεζες πέραν των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα αποτελούν θυγατρικές ξένων τραπεζών...».  
Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα