Επίλυση του θέματος των 4 υποβρυχίων

Την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος με τα υποβρύχια του Π.Ν. που βρίσκονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Μετά από συμφωνία με τη Διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει με τους υπεργολάβους και τους εργαζόμενους, την ολοκλήρωση των εργασιών που απομένουν και των δοκιμών θαλάσσης, προκειμένου τα 4 υποβρύχια, να ενταχθούν στο στόλο»

H δήλωση του υπουργού Άμυνας Α. Αβραμοπούλου

είναι η εξής: ««Τα τέσσερα Υ/Β του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΠΙΠΙΝΟΣ», «ΜΑΤΡΩΖΟΣ», «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και «ΩΚΕΑΝΟΣ», που έχουν κατασκευαστεί στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, περιέρχονται από σήμερα στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Μετά από συμφωνία με τα ΕΝΑΕ, το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει με τους υπεργολάβους και τους εργαζόμενους, των οποίων η απασχόληση διασφαλίζεται πλήρως, την ολοκλήρωση των εργασιών που απομένουν και των δοκιμών θαλάσσης, προκειμένου να ενταχθούν στο στόλο μας. Τίθεται έτσι οριστικά τέρμα σε μια πολυετή περιπέτεια, διασφαλίζοντας πλήρως τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου που υπάρχουν διαθέσιμα στον προϋπολογισμό του Υπουργείου μας για την ολοκλήρωση των εργασιών των Υποβρυχίων, αναβαθμίζοντας και ενισχύοντας έτσι την άμυνα της χώρας. Μετά την επιτυχή, για το Ελληνικό Δημόσιο, επίλυση του εξαιρετικά δύσκολου προβλήματος των Υποβρυχίων από το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεχίσει, ως αρμόδιο πλέον Υπουργείο, την προσπάθεια συνολικής επίλυσης του προβλήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Για το αποτέλεσμα αυτό, έχει ενημερωθεί ο κ. Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει εξ αρχής παρακολουθήσει τον όλο χειρισμό του θέματος. Την ερχόμενη εβδομάδα, θα γίνει ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξοπλισμών της Βουλής».


Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, από την Τεχεράνη όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, αφού συνεχάρη τον Υπουργό Εθνικής 'Άμυνας για την εξέλιξη αυτή, σε δήλωσή του επισήμανε ότι: «Η απευθείας επαφή του υπουργείου με την διοίκηση των Ναυπηγείων, έγινε στο πλαίσιο του νόμου του 2010, και είχε αυτή τη θετική εξέλιξη». Πρόκειται για τον γνωστό νόμο ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, που η Ν.Δ. (και ο Δ. Αβραμόπουλος) είχε καταψηφίσει, στη ΒΟΥΛΗ το 2010.

«Μνημείο ασάφειας και αοριστίας» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την ανακοίνωση του υπουργείου 'Άμυνας για τα υποβρύχια. ΣΤΗΝ ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά, «Ποιοι είναι οι υπεργολάβοι με τους οποίους το Υπουργείο Εθνικής 'Άμυνας θα συνεχίσει τις εργασίες ναυπήγησης των υποβρυχίων;».
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται και τα εξής ερωτήματα:

1. Ποιοι είναι οι υπεργολάβοι με τους οποίους το Υπουργείο Εθνικής 'Άμυνας θα συνεχίσει τις εργασίες; Προτίθεται για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση να δώσει «συγχωροχάρτι» στις αθέμιτες πρακτικές της HDW, χωρίς να επιβάλει καμία διοικητική κύρωση και με ποιες εγγυήσεις για την ολοκλήρωση;


2. Μέχρι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει 102 εκατ. ΕΥΡΩ για πρόσθετα υλικά, που δεν παρελήφθησαν ποτέ, και το 96% του συμβατικού τιμήματος του προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ. Εγγυάται το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας ότι η λύση που προτείνει δεν θα οδηγήσει σε πρόσθετο κόστος;

3. Με ποιόν συγκεκριμένο τρόπο διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, για πόσο χρονικό διάστημα, με ποιο ύψος αποδοχών; Τι θα γίνει με τα οφειλόμενα δεδουλευμένα και ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για τους 160 εργαζόμενους του Τροχαίου Υλικού, τους οποίους μόλις πριν λίγες μέρες δικαίωσε πλήρως ελληνικό δικαστήριο αναγνωρίζοντας ότι είναι εργαζόμενοι των ΕΝΑΕ και επιβάλλοντας στα στελέχη της εταιρείας (πέντε Γερμανούς και έναν Έλληνα) ποινές φυλάκισης και χρηματική ποινή;

4. Τι θα γίνει με την παραγγελία των δυο (2) νέων υποβρυχίων τύπου 214, για τα οποία έχουν καταβληθεί 132,5 εκατ. ΕΥΡΩ χωρίς καν έναρξη εργασιών ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει επανειλημμένως διατυπώσει την άποψη ότι είναι αναγκαία; Θα ακυρώσει το Υπουργείο Εθνικής 'Άμυνας την παραγγελία αυτή;

5. Πρόσφατα, το Υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι θα προβεί σε καταλογισμό των 362 εκατ. ΕΥΡΩ, που καταβλήθηκαν μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας Βενιζέλου, θα καταθέσει ανταγωγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο και θα θέσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης με αβέβαιο μέλλον για τα Ναυπηγεία και τους εργαζόμενους. Εξακολουθούν να ισχύουν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί;

6. Τελικά, ποιο θα είναι το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά;

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Όπως κατ' επανάληψη έχει διακηρύξει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, πρωταρχικό κριτήριο της κυβερνητικής πολιτικής είναι η προστασία του δημοσίου χρήματος στον ευαίσθητο τομέα των εξοπλισμών.

Η χθεσινή εξέλιξη με τα υποβρύχια αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Τα ποσά που καταβλήθηκαν για την αγορά τους διασφαλίστηκαν. Είναι σαφές από τη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι πέραν του ποσού που είναι ήδη δεσμευμένο στους λογαριασμούς του Υπουργείου για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση του Δημοσίου. Όσον αφορά στους εργαζόμενους, ξεκαθαρίζεται ότι το Πολεμικό Ναυτικό εγγυάται πλήρως την απασχόλησή τους έως την ολοκλήρωση των εργασιών.

Είναι φυσικό ότι υπάρχουν πολλά θέματα ακόμη σχετικά με τα ΕΝΑΕ και το μέλλον της ναυπηγοκατασκευαστικής βιομηχανίας της χώρας. Η επίλυση των θεμάτων αυτών είναι συναρμοδιότητα πολλών Υπουργείων, τα οποία ήδη εργάζονται για τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Όλες οι ερωτήσεις για τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες, θα απαντηθούν την Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών Άμυνας και Εξοπλισμών.

Για την ώρα σημειώνουμε την αναγνώριση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η συμφωνία για την άμεση παραλαβή των υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό είναι θετική εξέλιξη για το ελληνικό Δημόσιο.

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα