Επικείμενη συνάντηση με τον πολωνό ομόλογό του

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στην Βαρσοβία με τον πολωνό ομόλογό του Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι για να συζητήσουν θέματα όπως η στάθμευση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Πολωνία και η υποστήριξη των δημοκρατικών αλλαγών στον αραβικό κόσμο.

    Σύμφωνα με υψηλόβαθμό πολωνό διπλωμάτη, ο πρόεδρος Ομπάμα θα κάνει μια χειρονομία καλής θέλησης προς την Πολωνία κατά τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα στη Βαρσοβία και θα προτείνει χαλάρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας για τους Πολωνούς που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.

   
"Ο πρόεδρος Ομπάμα θα προτείνει αλλαγή στους κανονισμούς" των ΗΠΑ σχετικά με τη χορήγηση βίζας στους Πολωνούς, δήλωσε η πηγή αυτή, η οποία δεν κατονομάζεται, προσθέτοντας ότι "αυτό θα είναι πολύ ωφέλιμο για εμάς".

    Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην πολωνική πρωτεύουσα θεωρείται ως μια προσπάθεια των ΗΠΑ να διαβεβαιώσουν τη Βαρσοβία για τη θέση της ως μία από τις κορυφαίες συμμάχους της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

    Ο Ομπάμα αναμένεται να επαναλάβει την πρόθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν εκ περιτροπής από το 2013 στην κεντρική Πολωνία περίπου 16 από τα αμερικανικά F-16, τα οποία βρίσκονται σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην Ιταλία.

    Ο Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ κατά την τελευταία επίσκεψη που πραγματοποιεί σε ευρωπαϊκή χώρα στη διάρκεια της περιοδείας του στην Ευρώπη, η οποία άρχισε τη Δευτέρα από την Ιρλανδία.

    Προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι σε μνημείο στη μνήμη των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος στο οποίο σκοτώθηκε ο πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι και 95 άνθρωποι στη Ρωσία τον Απρίλιο του 2010.

    Ο Ομπάμα είχε καταθέσει επίσης στεφάνι στο μνημείο για την εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας κατά των ναζί το 1943. Εκεί μίλησε με εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας της Πολωνίας.

    Ο Ομπάμα έφτασε αργά χθες στην Πολωνία και παρευρέθηκε σε συνάντηση περίπου 20 ηγετών χωρών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, η οποία επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους η εμπειρία των χωρών αυτών στην ανατροπή κομμουνιστικών καθεστώτων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην υποστήριξη των δημοκρατικών αλλαγών στον αραβικό κόσμο και σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Λευκορωσία.
Keywords
Τυχαία Θέματα