Επιδιώκουν συνάντηση με τον πρόεδρο Άσαντ

Οι ανεξάρτητοι ερευνητές του ΟΗΕ με επικεφαλής τον βραζιλιάνο Πάουλο Πινιέιρο ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εδώ και ένα χρόνο η ομάδα των ανεξάρτητων ερευνητών του ΟΗΕ συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία και συγκεντρώνει μαρτυρίες για τα εγκλήματα που τελέστηκαν από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους ένοπλους αντάρτες στη διάρκεια της 19μηνης σύγκρουσης στη χώρα.

«Αποφασίσαμε να στείλουμε

επιστολή στον πρόεδρο Άσαντ ζητώντας του συνάντηση...θα ήταν πολύ σημαντικό αν μπορούσε να μας δεχτεί», είπε ο Πινιέιρο στους δημοσιογράφους.

ΜΚΟ: Η αμνηστία πρέπει να περιλάβει και τους ακτιβιστές

Εννέα οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν σήμερα η αμνηστία που κήρυξε την Τρίτη ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ να περιλάβει όλους τους ακτιβιστές για την ειρήνη.

«Στο πλαίσιο της αμνηστίας που ανακοινώθηκε την Τρίτη, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ αναμένεται να απελευθερώσει όλους τους ακτιβιστές για την ειρήνη, εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης και αυτούς που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια», δηλώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, το Ιδρυμα Σαμίρ Κασίρ του Λιβάνου και το Κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Κόλπο.

Υπενθυμίζουν ότι το προεδρικό διάταγμα υπ΄ αριθμόν 71 εγγυάται μια γενική αμνηστία, μειώνοντας ή ακυρώνοντας τις ποινές φυλάκισης για τις περισσότερες εγκληματικές πράξεις, με εξαίρεση πρόσωπα που κατηγορούνται για τρομοκρατία.

«Αν και ο Μπασάρ αλ-Ασαντ κήρυξε ήδη τέσσερις αμνηστίες το 2011 και ακόμη δύο τον Ιανουάριο και το Μάιο του 2012, οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να έχουν υπό κράτηση ακτιβιστές για την ειρήνη», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σαπίζουν στις φυλακές από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ το Μάρτιο 2011, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Για να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν αποκλειστεί από την αμνηστία, η κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει σε παρατηρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν τα κέντρα κράτησης», προσθέτουν.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις αυτές, «οι χειρότερες καταχρήσεις διαπράχθηκαν στις συριακές φυλακές όπου κρατούνται κατά τρόπο αυθαίρετο χιλιάδες Σύροι, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, και σε πολλές περιπτώσεις οι κρατούμενοι υπέστησαν ωμά βασανιστήρια».

«Μεταξύ των προσώπων αυτών υπάρχουν ειρηνιστές, υποστηρικτές ων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι, γιατροί, συγγραφείς και δημοσιογράφοι που συχνά κρατούνται αυθαίρετα, μυστικά και υφίστανται βασανιστήρια και κακομεταχείριση», σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα