Επιχειρηματική μετανάστευση

Με τις πολυεθνικές εταιρίες που εγκαταλείπουν τη χώρα μας αλλά και τα μέτρα που λαμβάνουν ορισμένες με το βλέμμα στην επομένη των εκλογών, ασχολείται το τρίτο μέρος της έρευνας του Αθήνα 984 για τη μετανάστευση των επιχειρήσεων.

Η έρευνα προβάλλεται καθημερινά στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα», με τη Νόνη Καραγιάννη.

Σε φάση από-επενδύσεων βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς 1.5 έως και 2.5 δισ. ευρώ έχουν το τελευταίο διάστημα, ρευστοποιηθεί και μετανάστευσαν
στο εξωτερικό. Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος -μιλώντας στον Αθήνα 9,84- εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχουν άλλες αποχωρήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος αποδίδει την απόφαση επιχειρήσεων να εγκαταλείψουν τη χώρα μας , στην έλλειψη ρευστότητας και στο ασταθές φορολογικό περιβάλλον.

Εν τω μεταξύ πλήθος επιχειρήσεων λαμβάνουν τα μέτρα τους για την επομένη μέρα των εκλογών, προκειμένου να αμυνθούν σε τυχόν κρίση που θα προκύψει. Μεταξύ των μέτρων που λαμβάνουν είναι η μεταφορά μετρητών στο εξωτερικό όπως έχουν κάνει οι Diageo και η Dixon ( Κωτσόβολος) αλλά και την λήψη μέτρων ασφαλείας εμπρός στο ενδεχόμενο αναταραχών.

Η απόφαση της Heuler- Hermes να διακόψει την παροχή ασφάλισης πιστώσεων σε επιχειρήσεις που εξάγουν στην Ελλάδα σε συνδυασμό με ανάλογη προηγούμενη απόφαση της Coface δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Και αυτό διότι μπορούν να προμηθεύονται είτε πρώτες ύλες είτε εμπορεύματα μόνο με μετρητά.

Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρήσεις που διαθέτουν θυγατρικές στο εξωτερικό μεταφέρουν δραστηριότητα από την Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν την λειτουργία τους. Επίσης άλλες ιδρύουν θυγατρικές για το ίδιο λόγο. Έτσι η ελληνική οικονομία αποψιλώνεται από επιχειρηματική δραστηριότητα και δημιουργείται έδαφος κερδοσκοπίας δεδομένου όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να μεταναστεύσουν είναι καταδικασμένοι σε λουκέτο. 
Keywords
Τυχαία Θέματα