Επί τάπητος απολύσεις και συνδικαλισμός

Κρίσιμη συνάντηση για το ακανθώδες θέμα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) στη Γενεύη.

Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί και αναμένεται να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ), καθώς το ILO έχει

οριστεί ως ο διαμεσολαβητής για την επίλυση των παραπάνω εργασιακών ζητημάτων, ανάμεσα στην τρόικα και στην ελληνική κυβέρνηση.

Σε πρώτη φάση η συνάντηση θα επικεντρωθεί στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με έμφαση στο σκέλος της προκήρυξης απεργίας. Η τρόικα θέλει στο εξής οι απεργίες να προκηρύσσονται μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη του 50% +1 των εργαζομένων ενός κλάδου και όχι με απόφαση μιας γενικής συνέλευσης ή ενός διοικητικού συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά στις ομαδικές απολύσεις, το ILO έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης αξιολόγησης για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της νέας διαδικασίας, κατά την οποία την τελική απόφαση για την έγκριση ή απόρριψη ενός σχεδίου απολύσεων λαμβάνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) και όχι ο εκάστοτε υπουργός. Η τρόικα θέλει να κυρωθούν οι αλλαγές με νόμο στη Βουλή, έως το τέλος του έτους, αλλά το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να αποφύγει τη διαδικασία, καθώς αναμένονται έντονες οι αντιδράσεις από βουλευτές και των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

- Διάταξη για το σύστημα καταβολής των ειδικών νοσηλίων – τροφείων για τα άτομα με αναπηρίες τα οποία διαβιώνουν στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, θα καταθέσει σύντομα στην Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έπειτα από συμφωνία που επετεύχθη χθες με την ηγεσια του υπουργείου Εργασίας.

Η καταβολή των ειδικών νοσηλίων τροφείων θα πραγματοποιείται από τον ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση που τα άτομα με αναπηρίες είναι ασφαλισμένα, ενώ στις περιπτώσεις των ανασφάλιστων - άπορων ατόμων η καταβολή των σχετικών κονδυλίων θα πραγματοποιείται από την Πρόνοια.

- Με στόχο να προσφέρουν εργασία σε 131.000 ανέργους προωθούνται από το υπουργείο Εργασίας έξι προγράμματα απασχόλησης με κοινοτική ενίσχυση, αλλά και το πρόγραμμα για δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς που στηρίζει 55.000 μητέρες και 68.500 παιδιά. Στα προγράμματα αυτά αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο τεχνικού σεμιναρίου που αφορούσε την ισχύουσα κοινοτική πολιτική στον τομέα των Κρατικών Ενισχύσεων, όπως επίσης την παρουσίαση των πρόσφατων εξελίξεων που σημειώθηκαν στους κοινοτικούς κανονισμούς.

Πιο αναλυτικά τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης είναι:

Επιταγή εισόδου για νέους από 25 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 30.000 ανέργους. Η υποβολή αιτήσεων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούσε να γίνει έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Από τους ωφελούμενους, 12.000 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ / ΤΕΙ και 18.000 απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα υπάρχει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών και πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις διάρκειας 450 ωρών. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι έως 6 μήνες.

Επιταγή εισόδου για νέους από 18 έως 24 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 12.000 ανέργους. Η υποβολή αιτήσεων έληξε χθες τα μεσάνυχτα. Ωφελούμενοι αναμένεται να είναι 3.000 απόφοιτοι ΑΕΙ / ΤΕΙ και 9.000 απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα υπάρχει και σε αυτό το πρόγραμμα θεωρητική κατάρτιση (80 – 120 ώρες) και πρακτική άσκηση (380 – 420 ώρες).

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο απευθύνεται σε 50.000 μακροχρόνια ανέργους ή ανέργους. Η πρώτη «δόση» του προγράμματος που θα αφορά έως 10.000 ανέργους, θα ανακοινωθεί έως τις 10 Οκτωβρίου. Οι προσλήψεις θα είναι πεντάμηνης διάρκειας περίπου και θα αφορούν σε θέσεις εργασίας σε δήμους, σχολεία, μουσεία, ΚΕΠ, δικαστήρια, μητροπόλεις, περιφέρειες, ασφαλιστικά ταμεία, λιμάνια και άλλους φορείς του δημοσίου. Οι μηνιαίες αποδοχές θα κυμαίνονται από 427 ευρώ έως 490 ευρώ μικτά.

Πρόγραμμα για την Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης (μέσω του ΟΑΕΔ). Απευθύνεται σε 16.000 ανέργους άνω των 29 ετών. Πρόκειται για ανέργους με χαμηλά τυπικά προσόντα. Θα υπάρχει θεωρητική κατάρτιση, πρακτική άσκηση και υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση για τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος για το 25% των συμμετεχόντων σε αυτό.

Προγράμματα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για 8.000 νέους 18 έως 24 ετών. Θα παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες και στη συνέχεια ο άνεργος θα προωθείται σε προγράμματα κατάρτισης, απασχόλησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Ειδικά προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, για 15.000 ανέργους νέους έως 24 ετών. Στόχος είναι η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των νέων, σε ειδικότητες αιχμής της ελληνικής οικονομίας (τουρισμός, αγροτική παραγωγή, ναυτιλία).

Προγράμματα στήριξης της οικογένειας

Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής 2014-2015» το οποίο ήδη υλοποιείται και αφορά 55.000 ωφελούμενες μητέρες και 68.500 παιδιά, που με επιδότηση από το ΕΣΠΑ θα έχουν δωρεάν φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ – ΜΕΑ). Η συγκεκριμένη δράση πρόκειται να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», 2014 – 2020 και έτσι θα συγχρηματοδοτηθεί από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου (ΕΚΤ). Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν

Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.).

Δημήτρης Κωστάκος

Keywords
υφυπουργός εργασίας, αει τει, ilo, ΓΣΕΕ, εσεε, σεβ, σετε, γσεβεε, τροικα, απεργια, απεργιες, βουλη, ηγεσια, εοπυυ, συγκεκριμένο, αει, τει, σχολεια, κεπ, οαεδ, κδαπ, μεα, δραση, ΕΚΤ, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απολυσεις στο δημοσιο, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, νεα κυβερνηση, κοινωνικος τουρισμος, απεργια 26 σεπτεμβριου, απεργια γσεε, βουλευτες, υπουργειο εργασιας, γνωμη, δωρεαν, εργασια, ηγεσια, θεμα, κεπ, πλαισιο, προγραμμα, σεβ, ilo, αγροτικη, αει, αναπηρια, ασφαλιστικα ταμεια, τει, γινει, δευτερα, εσεε, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, εξι, ετων, ζωης, υπηρεσιες, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, ληξη, μηνες, παιδια, παρουσιαση, προγραμματα, προσληψεις, σετε, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, υφυπουργός εργασίας, εμφαση, υπουργειο, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα