Επαφές στο Ισραήλ

«Η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, δε συνιστά απειλή για κανέναν. Φέρνουμε τα δύο αμυντικά συστήματα πιό κοντά το ένα στο άλλο, με σκοπό να αναλάβουμε νέο ρόλο στο πλαίσιο των στόχων μας για την περιοχή, που είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Κατά την παραμονή του στο Ισραήλ,
ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ Shimon Peres και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας Mose Ya'alon.

Ο Δ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε ακόμη τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄ και εξήρε τον ρόλο του Πατριαρχείου, ως παράγοντα συνεννόησης και γέφυρα επικοινωνίας λαών και θρησκειών και ως διαρκούς πρέσβη του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Τον Δ. Αβραμόπουλο συνόδευεε στο Ισραήλ ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος. Μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογο του ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Mose Ya'alon δήλωσε ότι. «Τα δύο έθνη μας, έχουν κοινή ιστορία. Είναι μακραίωνα έθνη και τα δύο. Εμείς θεωρούμε ότι η στρατηγική σχέση που έχει εδραιωθεί μεταξύ των χωρών μας δεν τίθεται εναντίον κανενός, αλλά εξυπηρετεί τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, γι' αυτό, θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας»

Το Ισραήλ, επενδύει στη συνεργασία του με την Ελλάδα, ειδικά στον στρατιωτικό τομέα. Συμφωνήθηκε οι πολεμικές Αεροπορίες της Ελλάδας και του Ισραήλ, να αναβαθμίσουν την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Οι Ισραηλινοί ζητούν σε επόμενη αεροπορική άσκηση, να συμμετέχουν και οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300, που διαθέτει η Ελλάδα. Παρεμπιπτόντως να αναφέρουμε ότι, πυραύλους S-300 πιθανότατα διαθέτει και το ΙΡΑΝ...
Η Ελληνική Κυβέρνηση, προσπαθεί να μην διαταράξει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας με τον Αραβικό Κόσμο. Παράλληλα όμως , η Ελλάδα, φαίνεται να επιθυμεί την αναβάθμιση των σχέσεων της με το Ισραήλ.

Η πολιτικο-στρατιωτική συμφωνία της Ελλάδας με το Ισραήλ, έχει και αρνητικές πλευρές και γενικά εμπεριέχει υψηλό πολιτικό ρίσκο, ειδικά μάλιστα, μετά τη διαφαινόμενη διπλωματική προσέγγιση των ΗΠΑ με το Ιράν .

Χρήστος Καπούτσης
Keywords
Τυχαία Θέματα