Επαφές Σλοβενίας- Κοσόβου

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πρίστινα, όπου θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο του Κοσόβου Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, τον πρόεδρο της Βουλής Γιακούπ Κρασνίτσι και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι.

Ο κ. Παχόρ θα συναντηθεί επίσης με τον ειδικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας Σάμουελ Ζμπόγκαρ, από τον οποίο θα ενημερωθεί για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στο διάλογο Κοσόβου - Σερβίας.

Κατά την επίσκεψη του Σλοβένου προέδρου στο Κόσοβο

θα τονιστεί ότι η Σλοβενία στηρίζει τις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας και θα προωθηθεί η Διαδικασία του Μπρντο, περιφερειακή συνεργασία οκτώ χωρών της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο την εδραίωση του διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο για την επίλυση των εκκρεμών διμερών και περιφερειακών ζητημάτων.

Ο κ. Παχόρ θα επισκεφθεί και τη σλοβενική δύναμη που υπηρετεί στη διεθνή ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR). Ο αναπληρωτής διοικητής της KFOR είναι ο Σλοβένος ταξίαρχος, Μπόγιαν Πογκράιτς.

Ο Μπορούτ Παχόρ επισκέφθηκε την Πρίστινα ως πρωθυπουργός της Σλοβενίας, τον Μάρτιο του 2010 και η πρόεδρος του Κοσόβου επισκέφθηκε τη Σλοβενία στις 25 Ιουλίου για να συμμετάσχει σε συνάντηση της Διαδικασίας του Μπρντο.

Ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ επισκέφθηκε το Κόσοβο το Δεκέμβριο του 2009.

Η Σλοβενία και το Κόσοβο έχουν φιλικές σχέσεις και η Λιουμπλιάνα στηρίζει ενεργά τις φιλοδοξίες της Πρίστινας για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Η Σλοβενία είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στο Κόσοβο. Νωρίτερα φέτος, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας και πρόληψης της φοροδιαφυγής από εισοδήματα και κεφάλαια και συμφωνία για τις διεθνείς οδικές μεταφορές επιβατών και προϊόντων.

Η Σλοβενία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου τον Μάρτιο του 2008.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα