Εντοπίστηκαν οι μηχανές του Apollo 11

Τους κινητήρες των πυραύλων που πριν από 40 και πλέον χρόνια μετέφεραν το Νιλ Άρμστρονγκ και το πλήρωμα της αποστολής Απόλλων 11 στη Σελήνη, ανακοίνωσε πως εντόπισε ο Τζεφ Μπέζος στον πυθμένα του ΑτλαντικούΜόλις λίγες ημέρες μετά από την επιτυχή κατάδυση ενός άλλου δισεκατομμυριούχου, του σκηνοθέτη των blockbusters Τζέιμς Κάμερον, στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, ο ιδρυτής της ιστοσελίδας αγορών Amazon δήλωσε αποφασισμένος να ανασύρει τους κινητήρες από τον υγρό τάφο τους.

Γράφοντας στο προσωπικό του blog,

«Bezos Expeditions» («Αποστολές Μπέζος»), ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με το ηλεκτρονικό εμπόριο και ο οποίος φιλοδοξεί να βάλει τη σφραγίδα του και στην εξερεύνηση του διαστήματος, γνωστοποίησε ότι η ομάδα του εντόπισε τους πέντε κινητήρες F-1 που εκτόξευσαν την αποστολή Απόλλων 11 στο Διάστημα πριν καταλήξουν στον Ατλαντικό Ωκεανό.

«Με ενθουσιασμό αναφέρω ότι, χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας συστήματα σόναρ, η ομάδα εντόπισε τις μηχανές του Απόλλων 11, 14.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, και σχεδιάζουμε να επιχειρήσουμε την ανέλκυση μιας ή περισσότερων από αυτές από τον πυθμένα», γράφει μεταξύ άλλων ο επιχειρηματίας. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη σε τι κατάσταση μπορεί να βρίσκονται αυτοί οι κινητήρες, καθώς κατέπεσαν στον ωκεανό με μεγάλη ταχύτητα και βρίσκονται σε θαλασσινό νερό για πάνω από 40 χρόνια. Από την άλλη, είναι φτιαγμένοι από ανθεκτικά υλικά, οπότε θα δούμε...»

Οι κινητήρες χρησιμοποιήθηκαν στο γιγαντιαίο πύραυλο Saturn V που το 1969, όταν ο Μπέζος ήταν πέντε ετών, οδήγησε την αποστολή έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, μεταφέροντας τους ʼρμστρονγκ, Όλντριν και Κόλλινς στη Σελήνη, όπου οι δύο πρώτοι πραγματοποίησαν την ιστορική πρώτη προσελήνωση.

Ο Μπέζος διευκρινίζει ότι οι κινητήρες ανήκουν στη NASA. Συνεπώς, όπως ελπίζει ο ίδιος, σε περίπτωση ανέλκυσής τους, ένας θα δοθεί στο Smithsonian και άλλος ένας ίσως καταλήξει στο Μουσείο Πτήσεων, στο Σιατλ, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά της Amazon. «Η NASA είναι ένας από τους λίγους οργανισμούς που γνωρίζω και οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για πεντάχρονα», γράφει στο blog του. «Σίγουρα ενέπνευσε εμένα και, με αυτήν την προσπάθεια, ίσως μπορέσουμε να εμπνεύσουμε και άλλους νέους στην κατεύθυνση των εφευρέσεων και των εξερευνήσεων».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα