Ανάκληση της διαταγής

Διευκρινίσεις μετά το σάλο, με τα ερωτήματα όμως να παραμένουν. Σε ανάκληση της διαταγής που προέβλεπε άνοιγμα από σήμερα των κέντρων κράτησης μεταναστών, αλλά και μη σύλληψη στα σύνορα όσων εισέρχονταν παράνομα στη χώρα, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ενώ ανακοίνωσε μέσω συνέντευξης Τύπου ότι διέταξε ΕΔΕ, καθώς η εγκύκλιος εκδόθηκε παράτυπα χωρίς - όπως είπε - να έχει γνώση της κανένα πολιτικό πρόσωπο, και προανήγγειλε

παραιτήσεις στην ΕΛΑΣ.

Για την υπόθεση επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης, μιλώντας για ζούγκλα παραπληροφόρησης και θέτοντας θέμα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Πάντως, για το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, αρκέστηκε να πει ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη και πως ανταλλάσσονται σκέψεις.

Περαιτέρω σύγχυση έρχεται να προσθέσουν οι δηλώσεις πριν από λίγο μέσω του Αθήνα 9.84 του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κορωνάκη, ο οποίος σημείωσε πως η πολιτική των συλλήψεων των μεταναστών χωρίς χαρτιά πρέπει σύμφωνα με το νόμο να ακολουθείται μόνο κατ' εξαίρεση, ενώ τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος το γρηγορότερο δυνατό των κέντρων κράτησης μεταναστών.

Ο Γιάννης Πανούσης άφησε αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, που χθες μίλησε για απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική απόφαση, λέγοντας ότι προκαλεί εντύπωση η «αυτόματη αντίδρασή του» χωρίς να έχει εξακριβώσει την εγκυρότητα της είδησης.

«Με τις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Πανούσης έκανε τα πράγματα χειρότερα, επιβαρύνοντας την ήδη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ίδιος και η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης. Επισημαίνει παράλληλα ότι «αντί ο κ. Πανούσης να αναλάβει τις ευθύνες του, το μόνο που είπε είναι ότι οι μόνοι υπεύθυνοι τελικά για το έγγραφο του υπουργείου του είναι οι δημοσιογράφοι που το αποκάλυψαν».

Απαντώντας στον υπουργό, ο προκάτοχός του, Νίκος Δένδιας σημείωσε στον ΣΚΑΙ πως «κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν βγάζει εγκυκλίους αν δεν έχει εντολή υπουργού, έστω και προφορική».

Ο υπουργός έχει ξεπεράσει τα όρια της ανευθυνότητας, σχολίασε πριν απο λίγο στον Αθήνα 9.84 ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

Να πάρει θέση η κυβέρνηση επί της ακραίας, όπως την χαρακτηρίζει, δήλωσης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, για σπάσιμο της συνθήκης ΣΕΓΚΕΝ, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς τους εταίρους μας, αναφορικά με το θέμα τον παράτυπων μεταναστών, ζητά με ερώτηση του, στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σπύρος Δανέλης.

«Η αναγκαία διερεύνηση του ζητήματος, για το πώς εκδόθηκε το επίσημο έγγραφο αστυνομικής εντολής σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης μεταναστών, δεν μπορεί να κρύψει τη διγλωσσία που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική και πρακτική για το μεταναστευτικό ζήτημα, που απορρέει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση από τη μία συμμορφώνεται με τις αντιδραστικές δεσμεύσεις της ΕΕ και από την άλλη επιδιώκει να δείξει ένα δήθεν φιλολαϊκό πρόσωπο» αναφέρει το ΚΚΕ με σχόλιό του.

Η εγκύκλιος προκάλεσε χθες την αντίδραση και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνοριοφυλάκων, με τον γενικό γραμματέα της, Χαράλαμπο Παντελίδη, να τονίζει στον Αθήνα 9.84 και τη Φωτεινή Κοκκινάκη, ότι η ομοσπονδία έβγαλε ανακοίνωση γιατί έλαβε διαταγή από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης αλλοδαπών.

Keywords
Τυχαία Θέματα