Ένταση και διακοπή της συζήτησης

Ενστάσεις και ένταση στη Βουλή, όπου ξεκίνησε για να διακοπεί τελικά η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς ακινήτων στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου. Αιτία οι αντιδράσεις από βουλευτές όλων των κομμάτων για την ένταξη στο νομοσχέδιο διατάξεων που δεν έχουν σχέση με τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας, και αφορούν μέχρι και φορολογικά θέματα. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης

εξέφρασε την πρόθεσή του να αποσύρει τις διατάξεις για τις οποίες δεν υπάρχουν δεσμευτικές προθεσμίες και μνημονιακές υποχρεώσεις από το νομοσχέδιο.

Σε λίγο ο κ. Χατζηδάκης, θα έχει συνάντηση με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, που ήταν από πριν προγραμματισμένη, καθώς βουλευτές ζητούν βελτιώσεις σε παραμέτρους που αφορούν τους πλειστηριασμούς.

Επιμέρους διατάξεις

Εν τω μεταξύ, προστασία για τους εγγυητές δανείων και απώλεια της αναστολής του πλειστηριασμού αν ο οφειλέτης δεν πληρώσει τρεις δόσεις κατά τη διάρκεια της ρύθμισης προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς που συζητείται από σήμερα στη Βουλή, στο οποίο ενσωματώθηκε και η ρύθμιση για την ίδρυση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου.

Ειδικότερα, για τους εγγυητές, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι απολαύουν της ίδιας προστασίας με τους πρωτοφειλέτες και με τις ίδιες προϋποθέσεις (εισοδήματος, περιουσίας κλπ.) που ισχύουν για τους δεύτερους. Προβλέπεται επιπλέον, ότι εφόσον ο πρωτοφειλέτης ενταχθεί στη ρύθμιση του νόμου τότε η τράπεζα δεν θα μπορεί να στραφεί κατά του εγγυητή, ανεξαρτήτως αν αυτός πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση.

Όπως είναι γνωστό με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αναστέλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία οφειλετών, εφόσον η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 35.000 ευρώ και η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια ισχύος της αναστολής πλειστηριασμού, οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν δόσεις ίσες με το 10% του μηνιαίου εισοδήματός για εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ και 20 % στο υπερβάλλον. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και έμπορους το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 30 % της τελευταίας ενήμερης δόσης.

Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρεις μηνιαίες δόσεις συνολικά, τότε αίρεται η απαγόρευση πλειστηριασμού.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης διευκρίνιζαν ότι η υπεύθυνη δήλωση προς την τράπεζα με την οποία ο οφειλέτης θα πιστοποιεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στη ρύθμιση, μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε στη διάρκεια του 2014, δηλαδή μπορούν να προστατευθούν και δάνεια που ενδεχομένως θα «κοκκινίσουν» μέσα στη χρονιά. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη η υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014 «ή εντός δύο μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση».

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής, με ευνοϊκούς όρους.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισφέρει 350 εκατ. ευρώ στο κεφάλαιο του Ταμείου, από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, έχουν υπογραφεί κατ' αρχήν συμφωνίες με τη γερμανική KfW για επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ και το Ίδρυμα Ωνάση για 30 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει κατ' αρχήν δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να εξετάσει την υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας και είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με άλλους υποψήφιους επενδυτές, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ταμείο θα διοικείται από επαγγελματικό management και προβλέπεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2014.

Τροποποιήσεις προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ

Θετικά στοιχεία περιλαμβάνει η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για την παράταση αναστολής των πλειστηριασμών επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ σε υπόμνημα προς τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη, τονίζει ωστόσο, ότι υπάρχουν ορισμένες γκρίζες ζώνες και ζητά δέκα αλλαγές.

Η Συνομοσπονδία των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων επισημαίνει ότι «με δεδομένο πως καταργείται η «ρύθμιση Παπαθανασίου», σύμφωνα με την οποία ίσχυε η αναστολή της διαδικασίας πλειστηριασμών με βασικό κριτήριο το ύψος των συνολικών απαιτήσεων (200.000 ευρώ), εγείρονται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις αμφιλεγόμενες περιοχές που αφορούν τα δανειακά βάρη επαγγελματιών και επιχειρήσεων».

Οι τροποποιήσεις που ζητά η ΓΣΕΒΕΕ είναι:

-Να διευρυνθεί η προστασία της κύριας κατοικίας και για τις περιπτώσεις που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

-Να υπάρξει ρητή αναφορά ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται για επιχειρηματικά και άλλα δάνεια ή χρέη στα οποία έχει υπάρξει προσημείωση ακινήτου.

-Στις περιπτώσεις που προβλέπεται τελικά η διαδικασία πλειστηριασμού, ο δανειολήπτης να απαλλάσσεται του χρέους που απομένει, εφόσον το ακίνητο λαμβάνει στον πλειστηριασμό τιμή μικρότερη του οφειλόμενου ποσού. Κάτι που είναι πιθανό να συμβεί λόγω της κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων.

-Να ισχύσει ενιαίος τρόπος υπολογισμού της δόσης για όλους τους πολίτες χωρίς να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση για επιχειρηματίες (επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους).

-Να εντάσσονται στη ρύθμιση επιχειρηματίες με τραπεζικούς λογαριασμούς άνω των 15.000 ευρώ εφόσον αυτοί προορίζονται αποκλειστικά για τρέχουσες δαπάνες της επιχείρησης (μισθοί, αμοιβές, προμηθευτές) και όχι για προσωπικές συναλλαγές.

-Να διευκρινιστεί αν στον όρο κύρια κατοικία εννοείται η πρώτη ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία.

-Να παραταθούν οι προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών στις τράπεζες.

-Να διαγραφεί η παράγραφος που προβλέπει τη διακοπή αναστολής του πλειστηριασμού στην περίπτωση μη καταβολής των προβλεπόμενων ποσών εντός 3 μηνών

-Η σύσταση του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να γίνει με νόμο και όχι με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

-Η διάρκεια προστασίας της πρώτης κατοικίας πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετής.

Και με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα