Ένοχος για τη γενοκτονία των Τούτσι

Ο πρώην δήμαρχος της πόλης Κιβούμου στη δυτική Ρουάντα, Γκρεγκουάρ Ν'νταχιμάνα, 59 ετών, κρίθηκε σήμερα ένοχος από πρωτοβάθμιο διεθνές δικαστήριο υπαγόμενο στον ΟΗΕ, με πρόεδρο την Φλόρανς Αρέι, για "παθητική συμμετοχή" και "παραλείψεις" στο πλαίσιο της γενοκτονίας σε βάρος τουλάχιστον δύο χιλιάδων Τούτσι στη διάρκεια του Απριλίου 1994 στην πόλη του.

Η συνολική ποινή του καταδικασθέντος είναι 15ετής κάθειρξη. Είναι ο τρίτος αξιωματούχος της Ρουάντα που καταδικάζεται για τις σφαγές των Τούτσι

την τελευταία 10ετία του περασμένου αιώνα.

Η πρόεδρος Αρέι διαφώνησε με τα υπόλοιπα δύο μέλη του δικαστηρίου, τον Τούρκο Αϊντίν Ακάι και τον Ρώσο Μπαχτιγιάρ Τουζμουχαμέντοφ, στις επί μέρους ποινές για τα διάφορα σημεία του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην δημάρχου, ανέφεραν στο Γαλλικό πρακτορείο πηγές που παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία. Τα 2 μέλη πλειοψήφησαν στην απόρριψη της κατηγορίας της "ενεργητικής συνέργιας" του αξιωματούχου στις επίδικες πράξεις και η συνολική ποινή του μειώθηκε αναλόγως.

Οι περίπου δύο χιλιάδες Τούτσι είχαν καταφύγει την 15η Απριλίου του 1994 στο εσωτερικό ενός καθολικού ναού της Κιβούμου, της πρωτεύουσας της νομαρχίας Κιμπούγιε.

Σφαγιάστηκαν όλοι από τους Χούτου, με την τοπική αστυνομία παντελώς αναποτελεσματική και αδρανή.

Ο πρώην δήμαρχος καταδικάστηκε, επειδή δεν άσκησε μεταγενέστερα την παραμικρή δίωξη για τα συμβάντα, ανέφεραν οι ανωτέρω πηγές.

Επίσης επέσυραν την επιβολή της ποινής εκ μέρους των τριών δικαστών οι μαρτυρίες ότι, την επομένη της σφαγής, ο Ν'νταχιμάνα επισκέφθηκε τον ναό και έδωσε μόνον την εντολή ο ναός να ισοπεδωθεί αμέσως με τη σύμπραξη εκσκαφέων "ενθαρρύνοντας τους πρωταίτιους της σφαγής να επαναλάβουν τις εγκληματικές πράξεις, δεδομένου ότι η παριστάμενη Αρχή παρέμεινε αδρανής".

Ο εισαγγελέας είχε δεχθεί στην αγόρευσή του ότι την εντολή για την σφαγή έδωσε ο Ν'νταχιμάνα, όμως οι δικαστές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την δικανική τεκμηρίωση του γεγονότος και δεν αποδέχθηκαν αυτήν την εκδοχή.

Στην αρχή της δεκαετίας του '90 συνολικά 800 χιλιάδες Τούτσι εξολοθρεύτηκαν από τους Χούτου, μαζί με μικρό αριθμό μετριοπαθών Χούτου, που διαφωνούσαν με τόσο ακραίες πράξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα