Ενέργεια από ...κουκούτσια

«Καίτε μια περιουσία και απλά δεν το ξέρετε, ενώ επιβαρύνετε το περιβάλλον άνευ λόγου και αιτίας» λένε στους Έλληνες αγρότες επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και ο μηχανολόγος μηχανικός Θεόδωρος Χατζαυγουστής και τούς προτείνουν μία καινοτόμο λύση για την αντιμετώπιση των ενεργειακών τους αναγκών και, μάλιστα, από τα «σκουπίδια» που παράγουν!

Πρόκειται, όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο κ. Χατζαυγουστής, για το SMARt-CHP

biomass energy, ένα κοντέινερ που έχει τη δυνατότητα να παράγει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, αξιοποιώντας τα υπολείμματα στις αγροτικές περιοχές.

Το κοντέινερ αυτό, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς με γερανό, βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία και μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί 1500 κιλά κουκούτσια από ροδάκινο και ισάριθμα κουκούτσια από ελιές, ενώ την τρέχουσα περίοδο επιχειρείται να αξιοποιηθούν τα κουκούτσια από τα σταφύλια.

Στο πλαίσιο του συστήματος αυτού, σύμφωνα με τον κ. Χατζαυγουστή, καταναλώνονται 5-5,5 κιλά βιομάζας ανά ώρα- ήτοι 35 τόνοι ετησίως- η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια έχει υπολογιστεί στα 33 MW/h και η θερμική στα 86 MW/h, με την ολική απόδοση να ανέρχεται στο 89%.

Είναι «έξυπνο» και αποδίδει

Το «SMARt-CHP biomass energy», που θα είναι δυνατό να διατεθεί και για εμπορική χρήση, αποτελεί κατ’ ουσίαν μία φορητή μονάδα παραγωγής ενέργειας μικρής κλίμακας, για την ενεργειακή αξιοποίηση αγροτικών παραπροϊόντων, τα οποία παράγονται σε αγροτικές περιοχές, όπου είναι διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων βιομάζας.

Αυτή η μονάδα καθιστά δυνατή τη λειτουργία κοντά στον τόπο προέλευσης της πρώτης ύλης και οδηγεί ακόμα και στην ελαχιστοποίηση του κόστους μεταφοράς και logistics.

Η μονάδα, αποτελείται από έναν αντιδραστήρα αεριοποίησης, συζευγμένο με μηχανή εσωτερικής καύσης, τροποποιημένη, ώστε να λειτουργεί με το παραγόμενο αέριο, προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, πετυχαίνοντας έτσι υψηλή ενεργειακή και περιβαλλοντική απόδοση.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι: ελαχιστοποίηση των αγροτικών υπολειμμάτων, εμπορευματοποίηση μικρής κλίμακας αποκεντρωμένων μονάδων, αύξηση του δημόσιου ενδιαφέροντος σε θέματα περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, προώθηση αγροτικών δραστηριοτήτων σε τοπικό επίπεδο, υποστήριξη βιο-επιχειρήσεων / επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο και αύξηση της εθνικής παραγόμενης ενέργειας και ασφάλειας στη διανομή.

Τα αναμενόμενα οφέλη από την εφαρμογή του SMARt-CHP είναι: εκτίμηση του βιοενεργειακού δυναμικού και της διασποράς του στη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, εξασφάλιση της λειτουργίας του SMARt-CHP, μέσω της επιτυχημένης του εφαρμογής μετά τη διαχείριση των συσχετιζόμενων τεχνικών και διαχειριστικών θεμάτων και πιθανών προβλημάτων, προώθηση του δυναμικού της χρήσης υπολειμμάτων βιομάζας για αποκεντρωμένη συμπαραγωγή στους συμμετέχοντες στο έργο και στις στοχευόμενες ομάδες, μεταφορά τεχνικών και στρατηγικών γνώσεων μεταξύ των δικ
Keywords
Τυχαία Θέματα