Εν αναμονή του δημοψηφίσματος οι Ευρωπαίοι

“Αποφάσισα να σταματήσω κάθε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι το δημοψήφισμα” φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης, κεκλεισμένων των θυρών, για το ελληνικό ζήτημα. Στην ίδια λογική κινήθηκε και η νέα, ωριαίας διάρκειας, συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο αποφάσισε διακοπή των συνομιλιών μέχρι το δημοψήφισμα,

λαμβάνοντας υπόψιν τις τροποποιήσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στην πρόταση των θεσμών. Σε τηλεοπτικό μήνυμα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι στο τραπέζι των συζητήσεων και θα είναι εκεί και την Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα.

«Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, της απόφασης για δημοψήφισμα και την αρνητική εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης, η βασική μας απόφαση ήταν ότι δεν υπάρχει έδαφος για συνέχιση των συνομιλιών», είπε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ και συνέχισε: «Μέχρι την Κυριακή δεν θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες σε κανένα επίπεδο, ούτε σε επίπεδο υπουργών ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για περαιτέρω προτάσεις και οικονομικές διευθετήσεις».

Τέλος, εξέφρασε τη λύπη του για την παρούσα κατάσταση δεδομένης της αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να είναι μέρος της Ευρώπης και να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, δηλώνοντας παράλληλα την πλήρη υποστήριξή του στον ελληνικό λαό.

"Αποφασίσαμε ομόφωνα να περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν από τη συνέχιση των συζητήσεων - Δεν πρέπει να βάλουμε το κάρο μπροστά από τα βόδια", γνωστοποίησε μέσω του Twitter ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ.

“Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα κουρέματος καταθέσεων”, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του είπαν ότι η ελληνική πρόταση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης. “Αυτό που μας χωρίζει με τους θεσμούς είναι μόνον η βιωσιμότητα του χρέους” προσέθεσε.

Η Ουάσινγκτον παροτρύνει όλα τα μέρη να αναγνωρίσουν το αμοιβαίο τους συμφέρον στη διευθέτηση της κατάστασης και πιστεύει πως όλοι οι συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι στο τραπέζι των συζητήσεων και θα είναι εκεί και την Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα.
"Το όχι- σημείωσε ο κ. Τσίπρας- είναι ένα αποφασιστικό βήμα για μία καλύτερη συμφωνία. Το όχι δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών και θα οδηγεί σε μία βιώσιμη συμφωνία".
Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να είναι αυτές προσωρινές, δήλωσε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος προς όσους διακινούν ότι έχει κρυφό σχέδιο την έξοδο από την Ευρώπη, τους κατηγόρησε ότι λένε συνειδητά ψέματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων, οι διαπραγματεύσεις δεν τελειώνουν την Κυριακή, αλλά το αντίθετο καθώς το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων.
Προσθέτουν ότι το ίδιο, ακριβώς, επιβεβαιώνουν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν προ ολίγου η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσελη, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφακης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα