«Οδυνηρή» αλλά αναπόφευκτη η συμφωνία

Στο διάγγελμά του προςτον κυπριακό λαό, ο Νίκος Αναστασιάδηςείπε ότι «δεν θέλω καν να σκέφτομαι πωςθα ήμασταν χωρίς την συμφωνία» και πρόσθεσε ότι η συμφωνία διάσωσης που εξασφάλισε η Κύπρος στο Eurogroup είναι «οδυνηρή», ωστόσο είναι «η καλύτερη που μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε». Οπρόεδρος της Κύπρου πρόσθεσε ότι δενθεωρεί την αποστασιοποίηση από το ευρώαπάντηση στην λύση υπό τις παρούσεςσυνθήκες.

Το Υπουργικό Συμβούλιοστην προσεχή συνεδρίαση του θα διορίσειποινικούς ανακριτές για αναζήτηση καιαπονομή ευθυνών αναφορικά με τηνκατάσταση, στην οποία βρέθηκαν οιΤράπεζες Κύπρου και Λαϊκής, δεσμεύτηκεο κ. Αναστασιάδης. Επίσης,διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλιστούν άμεσαόλα τα ταμεία Προνοίας στις τράπεζεςκαι ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα καιθα σταθεί στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη.

Εν τω μεταξύ, παρά τους υπολογισμούς της Λευκωσίας ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα κυμανθούν γύρω στο 30%, τραπεζική πηγή ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει καιέκπληξη και το ποσοστό να φθάσει τελικά γύρω στο 40%.Το απόγευμα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας σε ανακοίνωση του τόνισε ότι συνεχίζει την παροχή ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες, αναγνωρίζοντας τη συμφωνία του Eurogroup με τις κυπριακές αρχές.

Κλειστές έως και την Τετάρτη 27 Μαρτίου θα παραμείνουν όλες οι τράπεζες στην Κύπρο, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Πληροφορίες νωρίτερα την Δευτέρα ανέφεραν πως όλες οι τράπεζες εκτός από τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, επρόκειτο να ανοίξουν την Τρίτη.

Στην Κύπρο αύριο το πρωί, συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και ακολούθως το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να αξιολογήσουν της κατάστασης.

Σημαντική χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία διάσωσης σε ανακοίνωση του, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών
Μοντέλο και για άλλες χώρες η λύση της Κύπρου, δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας οτι ίσως και άλλες χώρες χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα.

Προηγούμενη είδηση

Keywords
Τυχαία Θέματα