Εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων

Νέες σκληρές διαπραγματεύσεις και σήμερα με την τρόικα προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι προϋποθέσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας μας. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου με τα στελέχη της τρόικας, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η νέα
σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη υπήρξε συμφωνία για τη διάσωση 13ου και 14ου μισθού, με αντάλλαγμα όμως την περικοπή του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα διαμορφώνεται στα επίπεδα της Πορτογαλίας, περίπου 566 ευρώ.
Ακόμη, συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα μείωση των δημόσιων δαπανών στο 1.5% του ΑΕΠ το 2012, ήτοι κατά 3,12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι απολύσεις προσεχώς στο δημόσιο, ενώ προτείνεται ακόμη ένα νέο είδος εφεδρείας για όσους είναι κοντά στη συνταξιοδότηση.

Στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, είναι αυτό της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, αλλά και του ψαλιδίσματος ή μη και του εφάπαξ. Οι δανειστές μας ζητούν μείωση των επικουρικών κατά 25% και η κυβέρνηση αντιπροτείνει ποσοστό 15% σε βάθος διετίας.

Πεδίο σκληρής διαπραγμάτευσης αποτελεί και το ζήτημα διατήρησης της μετενέργειας, δηλαδή η συνέχιση ισχύος των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες από την ημέρα που λήγουν.

Σήμερα θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις και για τις αντικειμενικές αξίες, με τους αρχηγούς να εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο αύξησής τους.

Απόψε μένει να φανούν και οι λεπτομέρειες της συμβιβαστικής λύσης που συμφωνήθηκε όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα πρέπει να συγκεράσει και την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία.

Ο Λουκάς Παπαδήμος μετά τη σύσκεψη συνέχισε τις διαπραγματεύσεις με το IIF για το κούρεμα των ομολόγων. Διαψεύδει το γραφείο του πρωθυπουργού πληροφορίες περί μυστικής συνάντησης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank.

Η επόμενη συνάντηση του Eurogroup θα γίνει τελικά την Τετάρτη, με τους εταίρους μας να θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις για να προχωρήσει η δανειακή σύμβαση και το PSI και να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός του ευρώ. Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κρίνουν «πως όλα πηγαίνουν άσχημα στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξει νέο πακέτο, κάτι που συνεπάγεται κήρυξη χρεοκοπίας το Μάρτιο» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Έκτακτες συσκέψεις στα τρία κόμματα τα οποία διαγκωνίζονται για το ποιος «έσωσε» τον 13ο και 14ο μισθό.

«Οι εταίροι αυτή την στιγμή έχουν δυο εναλλακτικά σχέδια  στο τραπέζι το ένα αφορά την οικονομική βοήθεια με οδυνηρά μέτρα και το δεύτερο τη χρεοκοπία της χώρας  και πιθανή έξοδο από τη ευρωζωνη» φέρεται να δήλωσε στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ο Γιώργος Παπανδρέου.

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές για το ΠΑΣΟΚ, όπως επιβεβαιώθηκαν και από την πρόσφατη συνεδρίαση
Keywords
Τυχαία Θέματα