Εν αναμονή των έγγραφων εξηγήσεων

Στοιχεία για τις καταγγελίες περί παρεμπόδισης του έργου τους έδωσαν ήδη, ατύπως για την ώρα, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικόλαο Παντελή. Τις επόμενες μέρες, ίσως και σήμερα, οι δύο εισαγγελείς αναμένεται να υποβάλλουν εγγράφως τις θέσεις τους στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Φώτη Μακρή, ο οποίος διενεργεί την κατεπείγουσα έρευνα. Αιχμές για την γρήγορη αντικατάσταση των δύο εισαγγελέων αφήνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Οι εισαγγελείς προσήλθαν στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου
Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ο οποίος έχει διατάξει κατεπείγουσα έρευνα.  Από την πλευρά του ο κ. Τέντες καταβάλει προσπάθεια για την απόσυρση της ρύθμισης, με την οποία καταργούνται οι δύο εισαγγελείς.

«Απορίας άξιον είναι» τι οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών στην επιθυμία να αλλάξει τόσο σύντομα τη νομοθεσία, προκειμένου να αντικατασταθούν οι οικονομικοί εισαγγελείς εφετών, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, υπογραμμίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Επιτακτική ανάγκη καθίσταται «να αποκρούεται και να στηλιτεύεται κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος, με αφορμή τις παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η παραίτηση των Πεπόνη και Μουζακίτη, «η οποία συνοδεύτηκε από πρωτοφανείς και σοβαρότατες καταγγελίες περί παρεμβάσεων στο έργο τους, συνιστά ένα μείζον ζήτημα λειτουργίας και ανεξαρτησίας των θεσμών, σε μια περίοδο που η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητά τους βάλλονται πανταχόθεν».

«Να τελειώσει ακόμα και σήμερα» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με το θέμα της προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά τις ηχηρές παραιτήσεις των οικονομικών εισαγγελέων.
Keywords
Τυχαία Θέματα