«Ελπίδα και κατεύθυνση»

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα πρέπει να δώσει στην Ευρώπη μια «αίσθηση κατεύθυνσης και ελπίδας», με πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας, δήλωσε σήμερα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η κρίση έχει βαριές κοινωνικές συνέπειες σε ορισμένα κράτη μέλη και προκαλεί ανησυχία σε ολόκληρη την ΕΕ. Πέρα από το να λάβουμε ενεργά μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αρωγή στους πιο ευάλωτους, χρειάζεται να δώσουμε μια νέα αίσθηση κατεύθυνσης και ελπίδας», ανέφερε σε επιστολή του ο Μπαρόζο.

«Σε
διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούμε να υπολογίζουμε στην αποδοχή από την κοινωνία των σημαντικών μέτρων τα οποία πρέπει να ληφθούν», συνέχισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μπαρόζο απάντησε με την επιστολή του στο σχέδιο οκτώ σημείων το οποίο είδαν την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και 12 ηγέτες της Ευρώπης -- περιλαμβανομένων του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι, αλλά εξαιρουμένων του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ.

Στην απάντησή του ο Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ των περισσότερων ιδεών που προτείνονται στο σχέδιο, όπως η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, η άρση των εμποδίων στο εμπόριο εντός της ΕΕ και η ολοκλήρωση της ενεργειακής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως το 2014.

Κάλεσε ακόμη τις χώρες της ΕΕ να υποστηρίξουν τις προτάσεις της επιτροπής να δημιουργηθούν ομόλογα για τη χρηματοδότησης έργων υποδομής--τη χρήση δηλαδή ορισμένων ποσών από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την μόχλευση των ιδιωτικών επενδύσεων με σκοπό να αναβαθμιστούν οι υποδομές των μεταφορών, της ενέργειας και της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη.

«Σε συνεργασία [με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ΕΤΕΠ] η Επιτροπή προτείνει να διαθέσει 230 εκατ. ευρώ από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, που θα μπορούσε να υποστηρίξει επενδύσεις έως και 3,5 δισ. ευρώ», έγραψε ο Μπαρόζο.

«Βασίζομαι στην υποστήριξή σας για να εγκριθεί η πρότασή μας υπό την προεδρία της Δανίας (στην ΕΕ)», η οποία λήγει την 30ή Ιουνίου, πρόσθεσε στην επιστολή ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα