Ελληνες και Καταλανοί: Ένα βήμα πιο κοντά!

ΗΠρωτοβουλία Ελληνοκαταλανικής Φιλίαςσυγκέντρωσε έργα γνωστών λογοτεχνών,καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και ανθρώπωντου πνεύματος γενικότερα και στο πλαίσιοτης παραδοσιακής γιορτής του San Jordi,κάνει τους «barcelonistas» κοινωνούς τουελληνικού πολιτισμού.

Ουσιαστικάπρόκειται για ένα ακόμη βήμα σε μιαπορεία προσέγγισης των δύο λαών, τουςοποίους ενώνουν πολλά, ίσως περισσότερααπό όσα αντιλαμβάνεται κάποιος με μιαεπιφανειακή ματιά, κάτι που έδειξεξεκάθαρα και το κλίμα στην πρόσφατησυνάντηση του Νίκου Μάλλιαρη με τον ΠεπΓκουαρντιόλα.

 Σεαυτό το πλαίσιο και στη βάση ενόςπαμπάλαιου καταλανικού

εθίμου, έργατων Μίκη Θεοδωράκη (υπογραμμένο το έργοτου Κάντο Χενεράλε), Θάνου Μικρούτσικου,Χρήστου Σωτηρακόπουλου, Μανώλη Μητσιά,του αείμνηστου Δημήτρη Μητροπάνου,Διονύση Τσακνή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Χρήστου Λεοντή, Ιωάννας Καρυστιάνη,Παντελή Βούλγαρη, Γιώργου Μαρκόπουλου,Διονύση Ελευθεράτου, Διονύση Χαριτόπουλου,Γιώργου Σγουράκη, θα μοιραστούν σεπολιτιστικούς φορείς, στην τοπικήαυτοδιοίκηση, στη Διοίκηση του F.C.Barcelona, τον Pep Guardiola και ποδοσφαιριστέςτης ομάδας.

Ακολουθώνταςτο μοντέλο λειτουργίας των «μπλαουγκράνα»και τη σύνδεση που έχει ο συγκεκριμένοςσύλλογος με την κοινωνία, η ΠρωτοβουλίαΕλληνοκαταλανικής Φιλίας έχει σαν στόχονα υπάρξει μια συνέχεια στις επαφέςώστε αυτές να μην διατηρήσουν αποσπασματικόχαρακτήρα. Αντίθετα, σκοπός είναι ναμπορέσουν να συμβάλλουν καθοριστικάστη δημιουργία -και στην Ελλάδα- μιαςδιαφορετικής κουλτούρας για το ποδόσφαιροπροκειμένου να συνδεθεί ξανά με τιςλαϊκές μάζες και τους οπαδούς - φιλάθλουςαπό τον καλλιτεχνικό και πνευματικόχώρο.

Μεαυτό ως γνώμονα, άλλωστε, η θρυλική«Masia» ανοίγει τις πύλες της σε Έλληνεςπροπονητές από την ομάδα της ΜπαρτσελόναΜονοφατσίου, που θα έχουν την ευκαιρίανα γνωρίσουν από κοντά τον τρόπολειτουργίας μιας Ακαδημίας που δενβγάζει απλά μεγάλους ποδοσφαιριστές,αλλά και πολίτες με υψηλό αίσθημα ευθύνηςκαι προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Στις23-24 του προσεχούς Ιουνίου θα βρεθούνστην Ελλάδα ο παλαίμαχος διεθνήςποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα, ΧούλιοΑλμπέρτο και το μέλος της Διοίκησης τουκαταλανικού συλλόγου Πιλάρ Γκινοβάρτ,με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίαςτης Penya Κρήτης, αλλά και της ΜπαρτσελόναΜονοφατσίου, στην οποία 100 μικρά παιδιάμυούνται στα μυστικά των «μπαλουγκράνα».Κι είμαστε ακόμη στην αρχή...

Keywords
Τυχαία Θέματα