Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Την εφαρμογή για πρώτη φορά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού, ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1ης Ιανουαρίου του 2014, σε δύο περιφέρειες της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν καθοριστεί.

Σύμφωνα με την γενική γραμματέα Πρόνοιας του υπουργείου εργασίας, Έφη Μπέκου, εντός του 2013, θα εκδοθεί κοινή υπουργική

απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, με την οποία θα καθορίζονται το ύψος του επιδόματος, τα εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια, καθώς και η διάρκεια καταβολής του επιδόματος.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα συνοδεύεται από υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικής φροντίδας, ενώ για τον προσδιορισμό του δικαιούχου θα λαμβάνεται υπόψιν η συνολική περιουσιακή κατάστασή του, σε συνεργασία με την εφορία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, είτε το ποσό του επιδόματος είναι ενιαίο είτε κλιμακούμενο, θα υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, ώστε να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο στην προσπάθεια των δικαιούχων να βρουν εργασία.

Δημήτρης Κωστάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα