Έλα που δεν... βρέχει

του Διονύση Δελλή


Μόνο... ο Ταρζάν έλειπε χθες βράδυ από την Τούμπα. Από το εξάωρο «πρόγραμμα» με αφορμή τον δεύτερο ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας, ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Είχαμε την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για το «ματς της χρονιάς» σε ότι αφορά στις εγχώριες διοργανώσεις. Φρόντισαν όμως όλοι όσοι ήταν εκεί υπηρετώντας το ποδόσφαιρο, να μας επαναφέρουν στην...

τάξη. Και ειλικρινά τους ευχαριστούμε για αυτό. Μεγάλοι άνθρωποι ήμασταν. Δεν γίνεται να πιστεύουμε ακόμη στον... Άη-Βασίλη!

Καφρίλα, ξύλο εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, ρατσιστικές συμπεριφορές, «υπέροχοι» οπαδοί να σουλατσάρουν στο χορτάρι, ΜΑΤ να χτυπούν ως και τους ποδοσφαιριστές, φωτοβολίδες, καπνογόνα, δακρυγόνα. Ζούγκλα. Όλα τα καλά σε μια... χορταστική δόση Ελλάδας, με αφορμή τον αθλητισμό. Γεύση Ελλαδάρας. Σε έναν τομέα που είναι βέβαιο ότι δεν τον «χτύπησε» η κρίση. «Χτυπημένος» από πριν ήταν. Από μόνος του!


Όχι δεν ήταν η πρώτη φορά. Και να είστε βέβαιοι ότι δεν θα είναι και η τελευταία. Δεν θα σοκαριστούμε. Γιατί δεν γίνεται να σοκαριστούμε. Έχουν περάσει πια πάρα πολλά χρόνια. Ούτε καν μας ξαφνιάζουν. Παρότι η «γκάμα» ολοένα και «ανοίγει». Χθες για παράδειγμα η... καινοτομία ήταν ότι απαγορεύθηκε η αληθινή διεξαγωγή του ματς. Από το 52΄ και μια πτώση του Κάτσε στο χορτάρι, ως το 113΄όπου ο διαιτητής Μάνταλος αποφάσισε να σφυρίξει για τελευταία φορά, είναι ζήτημα να παίχθηκαν δέκα λεπτά μπάλας. Ας μην είμαστε όμως και πλεονέκτες. Και δέκα λεπτά, καλά είναι. Την επόμενη φορά μπορεί να μην παίξουν και καθόλου οι δύο ομάδες. Μόλις σκοράρει ο (εκάστοτε) γηπεδούχος να λήγει αυτομάτως το ματς. Ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα.


Το είπε ο Μίτσελ άλλωστε χθες βράδυ τόσο εύστοχα που τα δικά μας σχόλια είναι περιττά: «Η πρώτη φορά που χάνω ένα ματς και λέω πως το προτιμούσα γιατί δεν ήθελα να πάθουν κακό οι παίκτες μου. Είδαμε πως κινδύνευσαν οι ποδοσφαιριστές μας. Φυσικά και φοβήθηκα και για μένα και για τους παίκτες μου». Και αν ο Ισπανός είναι σούπερ προσωπικότητα και έχει τη δύναμη να το παραδέχεται, υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι του που έχουν κάνει στο παρελθόν ακριβώς την ίδια σκέψη. Αλλά την κράτησαν για λογαριασμό τους. Για να μην χάσουν το... μεροκάματο.


Συνάδελφοι τού προπονητές του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του βόλει, του... υποβρύχιου σκι. Όπου μπορεί να κάνει η «καφρίλα» την εμφάνιση της και να χαλάσει το ίδιο το παιχνίδι. Ίδιες σκέψεις έχουν κάνει και οι αθλητές, που όμως δεν έχουν εκ των πραγμάτων τη δύναμη να αντιδράσουν. Αντιθέτως μάλιστα κάποιες φορές γίνονται και εκείνοι ενορχηστρωτές. Χθες πλακωνότανε στο γήπεδο η μισή Εθνική Ελλάδας. Που... θα γίνει μια οικογένεια σε μερικές εβδομάδες για να ταξιδέψει στο όνειρο του Μουντιάλ. Πετάνε κάποια στιγμή μια μπανάνα στον Σαλίνο από την κερκίδα. Και ο Βραζιλιάνος που προφανώς... αντιλήφθηκε το «μήνυμα» εκνευρισμένος την επιστρέφει από εκεί που ήρθε. Φεύγουν λοιπόν κανά δύο αντίπαλοι και πάνε απευθείας πάνω του. Γιατί; Για να τον επαναφέρουν στην τάξη. Πάλι καλά που δεν του έκαναν και μήνυση να περάσει τη νύχτα στο κρατητήριο.


«Γελάει όλη η Ευρώπη μαζί μας» είπε κάποια στιγμή χθες ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Ένας από τους ελάχιστους που στάθηκαν πραγματικά στο ύψος των περιστάσεων με την συμπεριφορά του. Τι να κάνει όμως η Ευρώπη; Να κλαίει. Αφού για γέλια είμαστε. Δεν βρέχει, μας φτύνουν. Φτάνει μόνο να το παραδεχθούμε...


Και για να μην υπάρχουν... ψευδαισθήσεις. Μια ακόμη σημείωση. Ο Ολυμπιακός έχασε, αποκλείστηκε και ολοκλήρωσε τη σεζόν. Ο ΠΑΟΚ όμως που προκρίθηκε... νίκησε; Θα παίξει το άλλο Σάββατο τελικό με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, μην έχοντας στη διάθεση του, τον Κατσουράνη, τον Νάτχο (αποβλήθηκαν), τον Αθανασιάδη (συμπλήρωσε κάρτες). Επιπλέον μετά τα χθεσινά η τιμωρία της Τούμπας είναι βέβαιη. Και έρχονται τα πλέι-οφ.


Το μίνι-τουρνουά που θα κρίνει την δεύτερη θέση, και την παρουσία στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν ο ΠΑΟΚ παίξει όλα αυτά τα ματς κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας, θα μπορέσει να βάλει από... κάτω τους Παναθηναϊκό και Ατρόμητο που ξεκινούν με τους ίδιους βαθμούς την διαδικασία; Ας περιμένουμε λοιπόν κανά μήνα και ας το δούμε μετά, αν χθες το βράδυ υπήρξε όντως νικητής στην Τούμπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα