Εκτός διαπραγμάτευσης ο Σόιμπλε

Ρήγμα στη γερμανική κυβέρνηση για τους όρους διάσωσης της Ελλάδας αποκαλύπτει η Die Welt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις σχετικές φήμες πυροδότησαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του συγκυβερνώντας κόμματος SPD, Κάρστεν Σνάιντερ ο οποίος είπε σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι η Καγκελάριος αφαίρεσε από τον Σόιμπλε το ρόλο

του βασικού διαπραγματευτή στο ελληνικό ζήτημα.

"Πρέπει να μάθετε ότι η ένωση της παράταξης έχει διαρρηχθεί και μαζί της θα παρασύρει αυτή την κυβέρνηση στο τέλος", είπε ο Σνάιντερ.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε πως η Μέρκελ στερεί από τον Σόιμπλε το δικαίωμα να διαπραγματεύεται, ο οποίος πλέον θα έχει την ίδια θέση στις συζητήσεις με τον όμολογό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

"Επιτρέπεται να δίνει συνεντεύξεις αλλά όχι να χειρίζεται τη διαπραγμάτευση", είπε ο Σνάιντερ. "Πλέον η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Άνγκελα Μέρκελ".

Όπως είπε, μεταξύ της Μέρκελ και του Σόιμπλε υπάρχει ανάλογη σχέση με αυτή των Τσίπρα-Βαρουφάκη", ενώ διαφωνούν για τις μεταξύ τους ευθύνες στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης.

Εξάλλου και η Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Το μεγάλο χάσμα Μέρκελ και Σόιμπλε». Το άρθρο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για την Μέρκελ το ελληνικό ζήτημα έχει γίνει υπόθεση αρχηγών, ότι κάνει υποχωρήσεις πιέζοντας χρονικά, ότι θέλει να διαπραγματευτεί περαιτέρω στις Βρυξέλλες και ότι ο ανυποχώρητος Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει εκτός.

Στο άρθρο επισημαίνεται χαρακτηριστικά η σκληρή θέση του Β. Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα, ο οποίος «παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις ελληνικές αξιώσεις» και που αναφέρεται συχνά χωρίς ενδοιασμούς για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Λέγεται ότι τυχαία έμαθε για την συνάντηση με τους δανειστές στο Βερολίνο, στην οποία δεν είχε κληθεί.

Τουναντίον, στον αντίποδα, σύμφωνα με την "Handelsblatt" η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να μην συμμερίζεται την σκληρή στάση του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα, την οποία θέλει να κρατήσει με κάθε τίμημα στην Ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ: capital.g, ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα