Έκθεση: «Ελληνική Κληρονομιά»

Παρουσία του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας κ. Semjen Zsolt και της υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου, πραγματοποιήθηκαν απόψε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας τα εγκαίνια της έκθεσης «Ελληνική Κληρονομιά - Η ελληνορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία, 17ος-19ος αιώνας».

Η έκθεση διοργανώθηκε με την ευκαιρία της ουγγρικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
από την ιστορική και εθνολογική εταιρεία της Ελλάδος, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα.

Τη σημασία της έκθεσης τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην πορεία των Ελλήνων, που κατά τον 17ο και 19ο αιώνα αναζήτησαν και βρήκαν μια δεύτερη πατρίδα στην Ουγγαρία όπου και διέπρεψαν, καθώς επίσης και στο πρόσφατο παρελθόν, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου επίσης οι Έλληνες βρήκαν εκεί μία δεύτερη πατρίδα. Η υπουργός Παιδείας στάθηκε στους στενούς δεσμούς που συνδέουν εδώ και αιώνες τις δύο χώρες, τονίζοντας ότι οι οργανωμένες σχέσεις που έχουν ήδη Ελλάδα και Ουγγαρία μπορούν να γίνουν στενότερες πολιτιστικά, ώστε να έρθουν ακόμα πιο κοντά.

Η ίδια, επίσης, τόνισε ότι θα δοθεί η όποια βοήθεια είναι αναγκαία στα σχολεία της ελληνικής γλώσσας που υπάρχουν στην Ουγγαρία, αναφερόμενη τόσο στο σχολείο στον Μπελογιάννη, όσο και σε αυτό στην Βουδαπέστη, καθώς επίσης και στην έδρα ελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εξήρε τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τους μεγάλους Έλληνες ευεργέτες που διέπρεψαν στη χώρα του. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην οικογένεια Σίνα, στη χορηγία της οποίας οφείλεται η πρώτη γέφυρα που συνέδεσε την Πέστη με τη Βούδα, καθώς επίσης και η ίδρυση της Ακαδημίας Επιστημών.

Επίσης ανακοίνωσε ότι η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα αρχαιολογικούς αμφορείς που ανακαλύφθηκαν στη χώρα του.
Keywords
Τυχαία Θέματα