Εκτεταμένα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ

«Με τη σημερινή του επίδοση, δικαιούται τον τίτλο "χημικός Ταγίπ"», ήταν το δηκτικό σχόλιο βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, που έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών εναντίον περίπου 1.000 πολιτών οι οποίοι παραμένουν για τέταρτη συνεχόμενη μέρα συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για το σχέδιο ισοπέδωσης του πάρκου της πλατείας με σκοπό την ανέγερση συγκροτήματος καταστημάτων και ενός ξενοδοχείου.

Πολλοί τραυματίστηκαν, μεταξύ των
οποίων και ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σιρίν Σουρεγιά Οντέρ, ο οποίος τραυματίστηκε όταν ένα δοχείο δακρυγόνου τον χτύπησε στον ώμο. Αιμόφυρτος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο και ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, με τραύμα στο κεφάλι.

Η αστυνομία επιτέθηκε στις 05:00 εναντίον των συγκεντρωμένων οι οποίοι έχουν στήσει σκηνές. Ακολούθησαν άλλες δύο επιθέσεις μέχρι το μεσημέρι.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έγραψε στο twitter ότι «φαίνεται πως κάποιοι χρειάζονται αέριο»!

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Ιλχάν Τζιχάνερ είπε σχετικά ότι «οι πολίτες υπερασπίζονται το δίκιο τους και η αστυνομία κάνει χρήση βίας» και υποστήριξε ότι ο Ερντογάν «δικαιούται πλέον τον τίτλο "χημικός Ταγίπ"», αναφερόμενος στον στενό συνεργάτη του Σαντάμ Χουσέιν, Αλί Χασάν Αλ Ματζίντ, που ήταν γνωστός ως «χημικός Αλί».

Μήνυση εναντίον του Ερντογάν, για τις δηλώσεις και οδηγίες του σχετικά με το πάρκο κατέθεσε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ουμούτ Οράν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός χτες είχε δηλώσει ότι είναι ειλημμένη απόφαση η κατεδάφιση του πάρκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα